Sunday, May 5, 2024
HomeРегионЗам.-кметът на Сандански Павлина Караджова: Не смятам, че ваксинирането на общински съветници...

Зам.-кметът на Сандански Павлина Караджова: Не смятам, че ваксинирането на общински съветници е нещо лошо, даже напротив

Липсва каквато и да е организация на местно ниво, твърдят в декларация от местния офис на ГЕРБ

Клип с ваксиниране на общинските съветници в Сандански взриви социалните мрежи. Причината – те не са сред хората от първа фаза. Както знаете, здравният министър проф. Костадн Ангелов разпореди незабавна проверка.

Видеото, заснето от местния сайт Vox64, показва моменти от имунизирането на част от общинските служители. Ваксиниралите се са общо четирима. Сред тях е председателят на Общинския съвет в Сандански Николай Шаламандов и неговите заместници.

Сигналът за нерегламентираната ваксинация е подаден от партия „Републиканци за България“. Тече организация по съставяне на списъци с представители на партиите, които да бъдат ваксинирани, сред които вече има такива от ВМРО и ГЕРБ, както и да бъдат включени кметовете на селата намиращи се на територията на община Сандански. Дали съставянето на списъсъци е за Фаза III oт ваксинацията или е част от поредно нарушение – не е ясно, съобщиха още от партията. Те отбелязаха, че е предвидено да се включат и различни местни организации, които не са на първа линия в борбата с коронавируса, както и представители от всички политически партии и местни организации.

“Аз не съм искал да се ваксинирам, но казаха, че ако бях отказал, щеше да стане още по-зле“, заяви за BTV председателят на ОбС-Сандански Николай Шаламандов. По думите му до ваксинирането на местните парламентаристи се е стигнало, тъй като останали дози и иначе  трябвало да се изхвърлят. „Какъв е казусът? Казусът е, че след като са разопаковани ваксини, в болницата останали няколко броя, мисля, че около 30“, допълни ОбС шефът.

По-късно се появи информация, че в болницата в Сандански са се ваксинирали близо 20 души от общината. „Установихме, че голяма част от медиците ни са прекарали Ковид-19 през последните два-три месеца и на този етап се въздържат от ваксиниране. Не смятам, че това, че са се ваксинирали общински съветници е нещо лошо или минус, даже напротив“, заяви зам.-кметът на Сандански Павлина Караджова.

По непотвърдена информация сред ваксинираните е и кметът на Сандански Атанас Стоянов, той обаче отрича това да е истина.

От РЗИ-Благоевград коментираха, че случилото се е нарушение и ръководството на болницата е трябвало да върне остатъка от ваксини, тъй като в областта има медици, които все още не са имунизирани.

До този момент няма коментар по случая на ръководството на МБАЛ Югозападна болница в Сандански.

Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов съобщи, че е разпоредил незабавна проверка по случая в Сандански. Тя трябва да приключи до 24 часа.

Декларация се появи и от ГЕРБ-Сандански, в която общинските съветници на управляващата партия обясняват, че нямат нищо общо. “Научихме, че през изминалата седмица е започнало съставянето на списък на общинските съветници, които желаят да се ваксинират без никакви критерии и обосновка. С изненада научихме, че ваксинацията е започнала публично с председателя на ОБС – Сандански г-н Николай Шаламандов и други политически лица. Нещо повече, сред първите ваксинирани са и служители, които подпомагат работата на ОБС – Сандански и не заемат публична длъжност. Считаме, че всички те не попадат в никоя от изброените рискови групи, описани в Националния план за ваксинация”, пишат те.

След това се обяснява, че общинският шеф на ГЕРБ Стоян Стоев е провел разговори с всички общински съветници от партията му и всички обяснили, че получили покани да бъдат включени в списък за ваксинация, но отказали. Единственият ваксиниран съветник от ГЕРБ бил действащ учител, който бил в рискова възраст.

“Според ГЕРБ – Сандански всичко това показва, че липсва каквато и да е организация на местно ниво. Съставянето на списък от Общинския съвет е вмешателство и от страна на управляващите Община Сандански в плановете за ваксиниране на местно ниво съгласно Националния план за ваксинация. В тази връзка настояваме директорът на МБАЛ „Югозападна болница“ да предостави списък на всички ваксинирани лица. Също така председателят на ОБС – Сандански г-н Николай Шаламандов да разясни какво е неговото участие в съставянето на този списък”, пише още в декларацията.

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. НАГЛОСТ! Тази е най-слабият и злобен заместник кмет в историята на Сандански. Никой от служителите не я харесва, винаги работи за лична изгода и заплашва с уволнения, ако не си й партия.

Comments are closed.

Most Popular