Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниСвятЗападът призова за премахването на "Отворени Балкани"

Западът призова за премахването на “Отворени Балкани”

Между Сърбия, Албания и Северна Македония има 5 споразумения за свободна търговия между трите страни

Западът е против инициативата на сръбския президент „Отворени Балкани“, която има за цел възстановяването на вредното антиевропейско влияние на Белград в региона, предаде БГНЕС.
Първата страница на сръбския вестник “Блиц” е посветена на регионалната инициатива “Отворени Балкани”, съобщи косовското издание „Коха”.
Според изданието, натискът от Запада за заличаването на тази инициатива се увеличава с всеки изминал ден.
„Британците са най-сериозните противници на инициативата на Вучич, Рама и Заев“, пише вестникът.
Според “Блиц”, най-голям натиск се упражнява в Скопие, където след оставката на Зоран Заев сегашният премиер Димитър Ковачевски е най-слабото звено.
Бившият министър-председател на РС Македония Зоран Заев беше един от тримата подписали тази инициатива, която стартира в Нови Сад с подписите на президента на Сърбия Александър Вучич и премиера на Албания Еди Рама.
Сърбия, Албания и Северна Македония подписаха пет споразумения за свободата на движение на хора, стоки и капитали между трите страни. Премиерите на Албания и Северна Македония и президента на Сърбия се срещнаха в Тирана.
Инициативата “Отворени Балкани” е наричана “мини Шенген”. Тя има за цел да установи зона на свободна търговия между трите страни. Това би трябвало да привлече инвеститори в региона.
Някои от споразуменията, произтичащи от нея, започнаха да се изпълняват между тези три държави.
Регионалната инициатива беше отхвърлена от Косово, Черна гора и Босна и Херцеговина. Тези страни виждат в проекта опит за възстановяването на сръбското влияние, от което те се освободиха, включително и с цената на кървави войни, предизвикани от сръбския шовинизъм.

RELATED ARTICLES

Most Popular