Friday, May 3, 2024
HomeРегионЗапалиха контейнер за зелени отпадъци в Продановци

Запалиха контейнер за зелени отпадъци в Продановци

Контейнерът за зелени отпадъци, поставен в с. Продановци, като част от пилотния проект на Община Самоков за разделно събиране на отпадъци е бил запален,  съобщиха от администрацията на кмета Владимир Георгиев.
В две села в общината бяха пробно поставени два контейнера, предназначени за събирането на зелени отпадъци. Целта е да се намали количеството на депониран отпадък от една страна, а от друга – да се избегне замърсяването на смесения битов отпадък, за да може по-голяма част от него да се сепарира и оползотворява. Особено по селата, контейнерите за смесен отпадък през пролетта и лятото се препълват основно със зелени отпадъци, които, ако се събират отделно, подлежат на компостиране. За съжаление вандалски акт унищожи контейнера в Продановци. В следствие на пожара е нарушена целостта на контейнера, пострадала е из цялата конструкция.
Един такъв контейнер е скъпо съоръжение. Освен финансовата страна, точно преди началото на сезона, в който се депонират най-значително количество зелени отпадъци, нарушава и мониторинга за ефективността на въведената система, допълват още от общинската администрация.
RELATED ARTICLES

Most Popular