Monday, May 6, 2024
HomeНовиниБългарияЗапочва кампанията "Дрехите не са боклук": Между 50 и 70 процента от дрехите...

Започва кампанията “Дрехите не са боклук”: Между 50 и 70 процента от дрехите могат да бъдат използвани повторно

  • Дрехите от небиоразградими материали гният в сметищата над 200 години

 

Проблемът със събирането и рециклирането на старите дрехи е голям. Изхвърлените на сметищата дрехи и текстилни предмети гният с години, при което се отделят метан, токсичен варовик, газ. Дрехите от небиоразградими материали могат да стоят на сметището повече от 200 години, старите обувки се разлагат близо 10 години, а гумените им подметки между 50 и 80 години.

Закупените нови дрехи формират над 100 хиляди тона, които стигат до сметището като отпадъци, съобщи в предаването “Преди всички” Севдалин Спасов от Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба. Асоциацията започва кампанията “Дрехите не са боклук”.

Събираемостта разделно на текстилни отпадъци е под 1%

“Събираемостта в момента, това, което се събира разделно, е под 1 процент. Представете си тези огромни количества текстилни отпадъци, които заминават ежедневно на сметището и които гният с години. Това наистина е сериозен проблем.”

До 2025 година България трябва да въведе програма за разделно събиране на текстилни предмети, допълни Севдалин Спасов. “Дрехите наистина не са боклук, те имат стойност и могат да бъдат използвани от други, които се нуждаят от тях.”

Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба е подписала договори с десетки общини за разполагане на контейнери за събиране на дрехи. Сред тях са Столичната община, Бургас, Стара Загора, Шумен.

На хиляда души трябва да има по един контейнер за стари дрехи

“Вече имаме близо 200 пункта за събиране на такива дрехи в страната, но това далеч не е достатъчно, тъй като средната статистика в Европа показва, че на 1000 човека трябва да има по един контейнер за събиране на дрехи. Така че сме много далеч от това.”

Проблемът е със събирането на стари дрехи в малките населени места, където материалът не е качествен, не е добър и няма стойност, която да покрие разходите по събирането, коментира още Севдалин Спасов.

“Очакваме сформирането на една работна група в Министерството на околната среда и водите, където ще се дискутират тези теми, защото в крайна сметка някой ще трябва да плати за събирането на голяма част от текстилния отпадък”, допълни той.

Необходима е регламентация за събирането на старите дрехи

Трябва да се разработи цялостна рамка за събирането на старите дрехи, тъй като през годините е необходимо да се увеличават количествата. 15-20 стотинки на килограм дрехи е само разходът за сортирането. Събраните дрехи в контейнери се обработват след това, обясни Спасов.

“Има няколко големи сортировъчни центрове в страната, където дрехите се сортират според тяхната пригодност, състоянието. Известна част от тях се отделят за повторна употреба като, честно казано, с български материал събран имаме много малко опит и по-голямата част, да не кажа близо 100%, се изнася предимно за Африка, Пакистан и по-бедни страни. Много е важно качеството на материала.”

В България е забранена продажбата на обувки втора употреба, потвърди Севдалин Спасов.

 

 

Източник: bnr.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular