Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниБългарияЗапочва приемът на документи по новия дизайн на мярката „60 на 40“

Започва приемът на документи по новия дизайн на мярката „60 на 40“

Започва приемът на документи по новия дизайн на мярката „60 на 40“, съобщиха от Агенцията по заетостта.

Вече беше взето решение, че изплащането на средства за запазване заетостта на работници и служители след периода на извънредното положение ще продължи и за месеците юни и юли.

Подпомагат се предприятията от сектори, в които средномесечните приходи от продажби през 2020-а година са намалели в сравнение с 2019-а.

Подкрепата по мярката за новия етап вече ще се определя на базата на осигурителния доход на работещите за април 2021 година. Тя се запазва в размер на 60 процента от дохода и осигурителните вноски на всеки зает в предприятие, чийто приходи от продажби са намалели с не по малко от 40 на сто през месеца, през който ще се предоставя подкрепата спрямо същият месец от 2019 година.

Финансова подкрепа в размер на 50 процента се предоставя за запазване на заетостта на работещите в предприятията, чийто приходи от продажби през сравняваните периоди са намалели с не по малко от 30 на сто.

Подаването на документите ще става само в рамките на месеца следващ изтеклия месец, за който се кандидатства.

Работодателите, които желаят да получат подкрепа и за юни и за юли ще могат да кандидатстват последователно, ползвайки едни и същи формуляри и образци на документи за двата месеца.

Заявленията и документите за изплащане на средства по мярката се подават в дирекциите „Бюро по труда“, обслужващи територията на мястото на работа на работниците и служителите. Те могат да се подават и по електронен път чрез системата за сигурно електронно връчване или да се изпращат чрез лицензиран пощенски оператор./БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular