Monday, May 6, 2024
HomeОбществоЗапочва турнирът на младите физици в Перник

Започва турнирът на младите физици в Перник

В Перник днес ще бъде открито националното състезание “Турнир на младите физици”, съобщи Мария Стефанова – старши експерт по природни науки и екология в Регионалното управление на образованието /РУО/.

Миньорският град за втори път е домакин на проявата. Организатори са Министерство на образованието и науката, РУО и Природо-математическа гимназия “Христо Смирненски”.

В турнира ще мерят сили ученически отбори, които участват в преки научни дискусии – “физични битки”. В съревнованието се оценяват способностите на участниците да решават проблеми с изследователски характер, да достигат до аргументирани изводи, както и да представят, анализират и обсъждат решенията на тези проблеми. Състезанието ще започне с физични битки, които се провеждат на български език и ще завърши с Финалната битка на английски език.

Тази година в заради ковид кризата турнирът ще се проведе дистанционно в електронна среда. Ще участват отборите “Апосиопеза”, “Прокрастинаторите” и “Еврика”. Състезанието ще продължи три дни.

След провеждането на финалната физична битка националната комисия ще определи състава на разширения национален отбор, както и неговите ръководители.

RELATED ARTICLES

Most Popular