Friday, May 3, 2024
HomeНовиниБългарияЗапочна разпределянето на 100 000 противогрипни ваксини за пенсионерите

Започна разпределянето на 100 000 противогрипни ваксини за пенсионерите

Днес започна разпределянето на 100 000 противогрипни ваксини, предназначени за пенсионерите над 65-годишна възраст. Те ще бъдат доставени на семейните лекари, заявили желание да участват в програмата, които ще преценяват кои от пациентите им отговарят на предварително обявените критерии за поставяне на безплатна ваксина, тъй като дозите няма да стигнат за всички желаещи, а само за пенсионерите с тежки хронични заболявания, подложени на най-голям риск да се разболеят.

Първите 20 000 дози са получени преди две седмици и са разпределени основно в столицата, където пенсионерите са най-много. Вторият транш от 100 000 е доставен в петък и до края на тази седмица ваксините трябва да стигнат до кабинетите на личните лекари. С тях ще бъдат ваксинирани 10% от пенсионерите над 65 години, които отговарят на критериите.

„Когато нещо се прави за първи път, е трудно да се направят точни разчети какъв би бил интересът. Затова започнахме от 10% на базата на това, че досега употребата на тези ваксини е била много ниска – около 2-3%“, обясни главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев по повод недостига на ваксини за всички.

Д-р Виделина Моллова е семеен лекар в Русе и в две близки села. Заявила е 100 дози, а ще получи едва 10.

В цяла Западна Европа има недостиг на противогрипни ваксини. В България има семейни лекари, които са отказали да работят по тази програма и не са заявили дози.

Амбицията е до 2022 година безплатни ваксини да получават 1/4 от пенсионерите над 65 години у нас./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular