Sunday, May 5, 2024
HomeРегионКюстендилЗапочна разчистването на плаващото сметище до Невестино

Започна разчистването на плаващото сметище до Невестино

Огромна част от боклуците в плаващото сметище край Невестино вече са разчистени. Работата продължава, като участниците в мащабната акция на р. Струма използват мекото време, за да отметнат възможно най-много работа, съобщиха от кметството. Припомняме, че след пороите мостът между селата Четирци и Ямен бе разрушен и се натрупаха огромен брой найлонови и пластмасови отпадъци.
Проверка на РИОСВ-София и Басейнова дирекция-Благоевград установи, че съоръжението е компроментирано и е опасно за живота на хората. От община Невестино заявиха, че мостът ще бъде ремонтиран при подходящи атмосферни условия. За сметка на това почистването на затлаченото от боклуци речно корито вече е факт. „Събрхме до момента много пластмаса, много найлонови торбички. Всичко е в черни чували и ще бъде откарано в депото в Самоков. И днес разчистваме, издърпваме паднали дървета, дънери и клони. Някои хора събират отпадъците на ръка от клоните, на които са се закачили.
Други издърпват дървета“, сподели Василена Таскова – еколог на община Невестино. Най-вероятно ремонтът на повредения мост ще започне през пролетта. “Като почистим отпадъците, ще направим оглед. Ще използваме 50-тонен кран, с който ще повдигнем моста, за да може да се прегледат основите и да се ремонтират. Но това не може да стане при това ниво на водата в момента. За това ще затворим моста с един самосвал със земя, за да не се минава по него“, каза началник отдел “Транспорт” в община Невестино Николай Мирчев.
Той призна, че без пари нещата, вървят трудно. “Събираме стотинки, зареждаме нафта и работим”, допълни Мирчев.
                                                                                               Снимка: БГНЕС
RELATED ARTICLES

Most Popular