Friday, May 3, 2024
HomeРегионБанскоЗапочна тестването на жители на Банско за COVID-19 с две хиляди теста

Започна тестването на жители на Банско за COVID-19 с две хиляди теста

Тази сутрин започна тестването на жители на Банско за COVID-19, каза за БТА директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Благоевград д-р Калоян Калоянов. Вчера в инспекцията са доставени две хиляди теста от Министерство на здравеопазването. Д-р Калоянов уточни, че това са бързи кръвни тестове, с които се установява наличието на антитела за COVID-19. Това ще покаже, дали изследваният човек се е срещал с вируса, посочи д-р Калоянов.
Тази сутрин в 10.30 часа в медицински център “Свето Благовещение” в курортния град два екипа на РЗИ са започнали поетапното тестване на хора от рискови групи, каза за БТА кметът на Банско Иван Кадев. Тестването ще става по предварително изготвени списъци, за да не се получи струпване на хора. До момента са изследвани медици от болницата в Разлог, както и от Спешния център в Банско. През деня ще бъдат тествани и полицейски служители, посочи Кадев.
Кметът на Банско посочи, че в разговор с Националния оперативен щаб е заявено, че за града ще бъдат осигурени четири хиляди теста. Освен това община Банско получи и дарение още две хиляди теста. С това ще може да се изследва една втора от населението на общината, което е между дванадесет и тринадесет хиляди души, допълни Иван Кадев.

RELATED ARTICLES

Most Popular