Sunday, May 12, 2024
HomeРегионКюстендилЗаради националния траур отлагат избора на Девойка "Кюстендилска пролет"

Заради националния траур отлагат избора на Девойка “Кюстендилска пролет”

С минута мълчание за почетния гражданин на града – патриарх Неофит, започна сесия на Общинския съвет

Заради националния траур отлагат избора на Девойка “Кюстендилска пролет“. Това съобщи на брифинг кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов.

Градоначалникът посочи, че конкурсът, планиран да се състои на 16 март, ще бъде проведен в навечерието на официалния празник на града – 20 март от 19.00 часа.

Заради кончината на патриарх Неофит, Община Кюстендил отлага всички планирани културни мероприятия и тържества.
Отменен бе спектакълът на Ансамбъл “Българе“ – “Паисий“. Той трябваше да се състои в четвъртък, 14 март, в залата на театъра. Новата дата за спектакъла е 22 март.

Отложени бяха и други културни прояви.

“Днес цяла България скърби за кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Изпращаме го с дълбока скръб и се прекланяме пред светлата му памет!“, каза още Огнян Атанасов.

С минута мълчание в памет на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит започна заседанието на Общински съвет Кюстендил в четвъртък.

Председателят на Общински съвет Кюстендил Димитър Велинов откри заседанието с думите, че Кюстендил и държавата са загубили своя духовен водач.

На 23 февруари 2023 година Общинският съвет в Кюстендил прие решение за удостояване на патриарха с най-високото отличие в общината – “Почетен гражданин на Община Кюстендил“.

„Вечна, блажена и светла да пребъде паметта на Светейшия наш отец Неофит, Патриарх Български и митрополит Софийски!

Бог да го прости! Царство му небесно!“, посочиха от ОбС-Кюстендил.

RELATED ARTICLES

Most Popular