Saturday, May 4, 2024
HomeАктуално от днесКазусът „Добрев“! Пернишките социалисти искат Нинова вън от БСП (ОБНОВЕНА)

Казусът „Добрев“! Пернишките социалисти искат Нинова вън от БСП (ОБНОВЕНА)

 

Партията ни препраща към времена, в които „врагът с партиен билет” е отстраняван по безцеремонен и брутален начин, твърдят перничани

Изключването от партията е последното убежище на страха, това ръководство толкова си може, заяви социалистът четвърто поколение – гоцеделчевецът К. Добрев

 

Социалистите в Перник поискаха изключването на лидера в оставка Корнелия Нинова от редиците на БСП. Това те направиха в позиция на Изпълнителното бюро на партията в миньорския град, публикувана в социалната мрежа „Фейсбук”.

Повод за исканата оставка е изключването на Кирил Добрев от редиците на червените. То е по инициатива на Изпълнителното бюро в свикано извънредно и на подпис заседание. Сред част от изтъкнатите мотиви са открито противопоставяне на решенията на Националния съвет, множеството медийни изяви, използвани за вътрешнопартийни цели, и създаване на негативен образ на БСП, както и участието на Добрев в публични действия, които „уронват обществения престиж на партията“.

Атаката срещу Кирил Добрев срещна сериозен отпор от страна на пернишките социалисти.

„На Националния съвет на БСП отново за гласуване е предложено поредното абсурдно решение, което граничи със саморазправа. Членовете на ръководния орган на партията ще гласуват по една-единствена точка – изключването на Кирил Добрев от БСП. Това се предлага няколко седмици преди заседанието на конгреса на партията и ни препраща към времена, в които неудобните за ръководството силни фигури, наричани „врагът с партиен билет“, са били отстранявани по безцеремонен и брутален начин. Освен това, вместо да се свика заседание за определяне на заместващ председател, получаваме това“, се казва в позицията на перничани.

Те посочват, че Корнелия Нинова за пореден път е показала, че единственото, което иска, е да управлява БСП на принципа „разделяй и владей“.

„Вместо да излезе и да се извини за трите тежки загуби и недалновидната си политика през последните месеци, тя се окичи с вицепремиерския пост като последен шанс за кариерата си и забрави за краха“, категорични са от щаба на БСП в миньорския град. По думите им през тази тежка за БСП година са станали  свидетели на три загуби, рязък спад в доверието към левицата, опити за провал на кандидатпрезидентската двойка, безпрецедентно поведение от страна на председателя на БСП между двата тура на президентските избори, разделение на база свои хора и „вътрешна опозиция“. Всичко това води до упадъка на доверието в БСП и превръщането й в четвърторазрядна партия и патерица на бъдещи управления.

„Във връзка с горепосоченoто, ИБ на БСП – Перник настояваме за изключването на Корнелия Нинова от БСП. Предлагаме решението за изключването да бъде подложено на гласуване от НС на БСП“, се казва още в документа, подписан от червените лидери в Перник.

Както е извество, през 2020 г. Корнелия Нинова и Кирил Добрев застанаха един срещу друг, когато той изненадващо също се кандидатира за председател на БСП. Преди това Добрев бе сочен за дясната ръка на Нинова и беше зам.-председател на БСП по организационните въпроси до 2020 г. След това остана в широкото ръководство – Националния съвет на БСП, откъдето бяха отстранени повечето й критици.

 

 

Припомняме, че на 8 април т.г. пернишките социалисти за първи път поискаха оставката на Корнелия Нинова, която по това време бе лидер на левицата. Повод за това става тоталният крах на отминалите избори, в които партията столетница стана трета политическа сила – нещо, което не се бе случвало от завръщането на Симеон Сакскобургготски в политиката преди 20 години.

Самата Нинова остави искането на БСП-Перник без какъвто и да е коментар, като наложи доверения си човек Стоян Мирчев за водач на листата за парламентарните избори. В резултат за първи път в най-новата си история БСП остана без депутат от 14-и МИР-Перник.

„Изключването от партията е последното убежище на страха. Затова и винаги съм бил против тази мярка по повод на други хора. Е, днес дойде и моят ред да бъда изключен – анонимно, на подпис, с измислени мотиви, без да бъда изслушан. Няма изненада, това ръководство толкова си може…“

Това написа в личния си профил във фейсбук Кирил Добрев, след като стана ясно, че Изпълнителното бюро е поискало оставката му от БСП.

„Четвърто поколение съм социалист по сърце, не по партийни решения и никой не може да ми извади членството от сърцето. Оставам лоялен на моята единствена партия – БСП. Останалото няма значение“, написа още Добрев, който е родом от град Гоце Делчев.

Камен ЯНЕВ

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular