Monday, May 6, 2024
HomeРегионБобов долЗасилен интерес към имоти в бобовдолските села

Засилен интерес към имоти в бобовдолските села

Търсенето на къщи за продан е по-голямо от предлагането

Засилен интерес към имоти в селата констатират в община Бобов дол. Увеличава се търсенето на къщи с дворове. Както и на земеделски земи за обработка под наем, общинска собственост, които досега са били свободни.
Две от селата, към които напоследък се насочват кандидат-купувачи, са Шатрово и Коркина. Предлагането обаче е слабо. „Търсенето на къщи за продан е по-голямо от предлагането”, категорични са в двете села.
„Действително се търсят къщи в селото. Повечето от хората, които се интересуват от имоти, са софиянци. В някои месеци има по две-три запитвания към мен. Предпочитат къщата да е в такова състояние, че да могат да влязат веднага. В същото време няма много имоти, които да се предлагат за продан. Има доста неизползваеми къщи, но не се продават. Причините са различни – или са много наследниците и трудно се стига до сделка, или просто не си продават имотите. Когато се намери свободна къща за продан, веднага се купува. Последната сделка беше през пролетта – тухлена къща на два етажа с голяма двор бе продадена от единствената наследница на собствениците за 10 000 лева”, каза Елена Атанасова – дългогодишен кметски наместник на Шатрово.
В селото, в което според легендата преди векове са били шатрите на цар Самуиловия брат Арон, а сега е известно главно с черешите си, казват, че засиленият интерес към имоти се дължи на пандемията.
Така е и в съседното село Коркина. „Много хора се интересуват от имоти в Коркина. Непрекъснато ме питат, основно хора, които живеят в София, има и от други градове, млад мъж от Бобов дол напоследък се опитва да си купи къща тук. Към мен се обръщат за съдействие с информация – питат какви къщи има свободни, свързвам ги със собствениците, а те след това си се договарят. В момента 8-9 човека чакат да им звънна и да им кажа за имоти, които се продават. Не са малко свободните имоти, но много често не се стига до сделки, защото на собствениците не им се продава или не могат да се справят документално. Последната сделка беше преди по-малко от месец. Купена бе къща, в която не живееха хора, не е ново строителство, но в добро състояние. Новият собственик живее в София. Интересът се засили покрай пандемията. Заради коронавируса станаха повече и хората, които почнаха да си поддържат имотите. Някои се връщат от градовете през пролетта и остават по няколко месеца, цяло лято. Други идват в събота и неделя, поддържат. В Коркина има и италианско семейство, които са купили голяма къща на централна улица. Живееха тук постоянно, но сега по-често пътуват. Идват и пак заминават”, разказа кметският наместник на Коркина Симона Тикбиюк. И допълни: „За цените не мога да кажа конкретно, но всичко зависи от имота. Има къщи по 20 000 лева, има и по-евтини”.
По справка в интернет в Шатрово е обявена за продажба вила със застроена площ 60 кв. м, с 1 дка градина. Цената е 5000 евро. В Коркина намираме обявени за продажба в края на октомври 4 имота. Къща със 180 кв. застроена площ и 1,2 дка градина се дава за 32 000 евро. Предлага се и парцел за 7500 евро. Нов стопанин се търси и за още две къщи, искат им 12 000 лева на едната и 29 000 евро на втората.
От отдела за общинска собственост в общинската администрация в Бобов дол са категорични, че в района се засилва и интересът към наемане на земеделски земи и терени в регулацията на населените места за закупуване и изграждане на жилища. Свободните площи, ненаети от арендатори досега, са главно в Мламолово, Мало село и Коркина. Както писахме, след заявен интерес и решение на общинските съветници земите ще бъдат разиграни на търгове. Цената на 1 декар е 20 лв. годишно. „През 2013 г., когато започнахме да даваме общински земеделски земи, наемът беше 15 лева на декар, сега с промените в наредбата цената се увеличи на 20 лева/декар. Търсенето се увеличи”, казаха от отдела.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular