Friday, May 3, 2024
HomeСпортЗахари Димитров: Само феновете на "Беласица" ме оцениха по достойнство, не съм...

Захари Димитров: Само феновете на “Беласица” ме оцениха по достойнство, не съм искал прекалено висока заплата

Доволен съм, че ще работя със старши треньора на ФК „Кюстендил” Николай Николов, призна вратарят

Емблематичният вратар от Югозападна България и доскорошен титуляр на „Беласица” Захари Димитров прие офертата на ФК „Кюстендил”, след като се разбра по всички въпроси с ръководството на клуба.
Захари Илиев Димитров е роден на 15.04.1991 година. Любовта му към футбола е още от дете и идва от баща му Илия Захариев Димитров, който е бил участник в отборите на „Вихрен” (Сандански), „Септември” (Симитли) и „Арда” (Кърджали). Първите си стъпки във футбола прави в отбора на „Изтребител” (Ново Делчево). На 13-годишна възраст се явява на кастинг в школата на „Пирин” (Благоевград), където е приет от тогавашния треньор Станке Михайлов. На 16-годишна възраст е привлечен в мъжкия отбор на „Пирин” (Благоевград) от старши треньора Борис Николов. На 18-годишна възраст е поканен от старши треньора на „Малеш” (Микрево) Пламен Мицански, където прави дебют в професионалния футбол. По-късно играе в отборите на „Пирин” (Благоевград) при треньорите Йордан Самоковлийски и Костадин Герганчев, във „Вихрен” (Сандански), „Беласица” (Петрич), „Пирин” (Гоце Делчев). От 2 и половина години отново приема офертата да се приобщи към мъжкия отбор на ОФК „Беласица” (Петрич). Постоянен титуляр е на представителния тим и съвсем справедливо става любимец на петричките фенове.
Веднага след първата си тренировка на стадион „Осогово” Захари Димитров даде ексклузивно интервю за “Вяра” относно напускането на Петрич, както бе обещал на любителите на футбола в южния град.

– Вече си част от мъжкия отбор на ФК „Кюстендил”…

– Да, вече направих първата си тренировка.

– Как стана привличането ти в новия отбор?

– Имах оферти от различни отбори, включително и от професионалната група, но честно казано, до последно се надявах като наивник, че ще получа отговор от Георги Петров, за жалост нито той, нито старши треньорът Саша Симонович се интересуваха за мен. Смятам, че заслужавах друго отношение, имайки предвид, че във всеки един мач по време на престоя ми в „Беласица” съм се раздавал максимално. Жалко, но факт. С болка на сърцето заявявам, че явно само от феновете съм оценен по достоен начин, а не и от тези, които отговарят пряко за нас и градят авторитет на база постигнатите резултати на терена. С нищо не се чувствам виновен, че отборът на „Беласица” не можа да заеме първото място и да спечели промоция за Втора професионална лига. На всички хора, разбиращи от футбол, е ясно как се случиха нещата през пролетния дял на първенството, и то точно във финалната фаза, но това не е моя работа и ще остана толерантен докрай, защото все някога може отново да се завърна под рамката на „Беласица”, но при съвсем други условия. Доволен съм, че ще работя със старши треньора на ФК „Кюстендил” Николай Николов – един човек, който е на „ти” с футбола и с когото се познаваме много добре. Доволен съм от отношението, треньорския щаб и колегите, повечето от които познавам. Г-н Николов е събрал добри футболисти и най-много ми хареса това, че във всеки мач ще се търси максималното. Ето това най-вече надделя да облека фланелката на ФК „Кюстендил”.

– Захари, дойде часът на истината. Чуха се какви ли не неща, като те упрекваха най-много, че си имал претенции за прекалено висока заплата.
– Често казано, останах доста изненадан от негативното отношение от страна на Георги Петров и най-вече от старши треньора Саша Симонович. Последният никога не ми е направил нито една забележка, откакто оглави мъжкия отбор на “Беласица”. Не беше ли редно, след като отговаря пряко за нас, футболистите, да му направи впечатление моето отсъствие и да очаква разрешаване на въпроса от Георги Петров, който има съвсем други функции. С Георги Петров дни преди старта на лятната подготовка проведох нормален разговор, като го попитах какви цели ще преследва през новото първенство отборът на „Беласица”. Не получих веднага отговор, като ми бе обещано до деня на старта на лятната подготовка да има яснота при какви условия ще продължа и с какви цели. Никой не ме потърси. Дните си вървяха. Аз се готвех индивидуално, но усетих, че Георги Петров и Саша Симонович няма да ме потърсят и това бе причина да се появя в съблекалнята и по един достоен начин да се разделя с колегите, с които съм бил досега в отлични взаимоотношения. Изненадан и огорчен останах от Георги Петров, като каза, че имало грешка от двете страни, което не отговаря на истината. И всичко това стана пред очите на управителя Иван Златински и старши треньора Саша Симонович, които не взеха никакво отношение. По категоричен начин опровергавам лъжата, че съм искал прекалено висока заплата. Независимо от всичко преглътнах това обидно отношение и се разделихме по човешки. Честно казано, много ми е мъчно, че се стигна до такава раздяла, която според мен не заслужавах. Никога няма да забравя невероятните фенове, които винаги са ме подкрепяли от трибуните. На тях пожелавам много радости и щастливи мигове и дано мечтата им се сбъдне да гледат мачове на „Беласица” в професионалния футбол. Причината за неуспеха на „Беласица” за влизане във Втора професионална лига бяха равните мачове срещу „Рилски спортист” като гости и „Балкан” (Ботевград) като домакини.
– На кого би благодарил най-много по време на престоя си в „Беласица”?
– По предложение на един много авторитетен футболен човек и деятел бях предложен на Венко Папалюгов, който ме покани, и така се озовах за няколко часа в отбора на „Беласица”. Той е изключително честен и почтен човек, който гори за своя роден град и силно обича отбора на „Беласица”. Благодарение на него заиграхме на стадион „Цар Самуил” и е редно спортната общественост в Петрич да го уважава завинаги. Той е един прекрасен човек и нееднократно е оценявал силните изяви на футболистите на „Беласица”, включително и след напускането му. За мен внезапното напускане на Папалюгов е грешка, но аз не съм човекът, който трябва да каже как се е стигнало до това. Ако той беше и в момента президент и се ползваха футболисти, които беше довел в отбора, можехме спокойно да бъдем новият член на Втора професионална лига.
– „Марек” ли беше отборът, който заслужаваше първото място и промоция за Втора лига?
– Мнението на всички е, че ръководството на „Марек” е създало най-добра организация по всички въпроси и така станаха новият член на Втора професионална лига.
– Надяваш ли се все пак един ден отново да облечеш фланелката на „Беласица” и да радваш феновете на стадион „Цар Самуил”?
– По категоричен начин заявявам, че това ще е един от най-щастливите мигове в живота като спортист, но това може да стане само при коренно различни условия и отношение от сегашните.
– Наблюдаваш ли мачовете за ЕП и кой е най-добрият отбор?

– Моят фаворит е отборът на Испания, но за жалост отпаднаха при изпълнение на дузпи, което за мен е рулетка.
– Кой ще е новият шампион на Европа?
– Италия според мен. Техните футболисти изиграха доста тежки срещи и доказаха, че са добър отбор. Надявам се да станем свидетели на един отличен финален мач между отборите на Италия и Англия.

Ташко СУЛЬОТОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular