Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБлагоевградЗдравната комисия към Общински съвет – Благоевград с мерки заради Коронавируса

Здравната комисия към Общински съвет – Благоевград с мерки заради Коронавируса

От здравната комисия призоваха, децата и учениците да си стоят вкъщи, да не посещават възрастни роднини

Здравната комисия към Общински съвет – Благоевград се обедини около призива да бъдем отговорни, дисциплинирани и да спазваме инструкциите на Националния оперативен щаб в условията на извънредно положение, каквото вече е обявено от дни в страната заради Коронавируса.

Това стана на пресконференция на членовете на комисията, инициирана от председателя на местния парламент Андон Тодоров. Ако не спазваме противоепидемичните мерки, много рязко ще се увеличи броят на заразените. Може да бъдат засегнати и медици, предупреди д-р Павлин Янкулски. Той призова за спазването на строга хигиена -лична и обществена. Най-уязвими са възрастните хора и тези, които имат придружаващи хронични заболявания, припомни д-р Янкулски. Болниците в Благоевград са създали необходимите условия за недопускането на разпространението на заразата, увери д-р Теодор Велчев и отправи апел към гражданите да търсят лекарска помощ само при животозастрашаващи състояния, а не просто да посещават медицински заведения при леки оплаквания.

От здравната комисия призоваха, децата и учениците да си стоят вкъщи, да не посещават възрастни роднини. Трябва да се обърне специално внимание на пристигащите в Благоевград хора от рискови държави или населени места в страната, в които е установен Коронавируса, смятат медиците.

Общинският съветник Кирил Ваклинов оповести няколко предложения към Кризисния щаб в Благоевград. Едно от тях е информираност на гражданите относно заболяването и мерките, които предприема община Благоевград. Трябва да има повече информация и за работата на медицинските институции. Необходимо е изготвянето на план за действие през следващите 30 дни, каза още Ваклинов и посочи спирането на Синята зона, на градския транспорт и движението на каруци. Важно е според него и обезпаразитяването на обществените площи. Общината трябва да следи и за състоянието на болничните заведения. При нарушение на заповедта на кмета, общината да налага строги административни мерки. Тепърва предложенията на комисията ще бъдат предоставени за обсъждане в Кризисния щаб в Благоевград.

Днес кметът на община Благоевград Румен Томов посети областния диспансер за белодробни заболявания. Целта беше да се запознае с обстановката и възможностите на лечебното заведение да поеме евентуално заболели от Коронавируса./БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular