Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниБългарияЗдравният експерт на ИТН проф. Андрей Чорбанов: Тестовете за антитела трябва да...

Здравният експерт на ИТН проф. Андрей Чорбанов: Тестовете за антитела трябва да бъдат въведени като критерий за зелен сертификат

  • Министерството на здравеопазването се нуждае от радикални промени, но трябва цялостна промяна и реформа в системата

  • 440-те болници в страната трябва да бъдат организирани по много по-добър начин, за да бъдат ефективни, заяви в онлайн дискусия кандидатът за народен представител на ИТН

Областната структура на ПП „Има такъв народ“ проведе дискусия с участието на проф. Андрей Чорбанов, на която той отговори на въпроси на граждани от област Кюстендил.
Заради извънредната епидемиологична обстановка дискусията се излъчваше онлайн на живо във фейсбук – в официалните групи на ПП „Има такъв народ“ – Кюстендил и в групите на общинските структури. На въпрос какви промени би направил в Министерството на здравеопазването, проф. Чорбанов отговори:
„Не мисля, че аз ще съм човекът, който ще прави подобни промени. Така или иначе ние имаме стриктно заложена програма, която е много подробно разработена. Министерството на здравеопазването се нуждае от много радикални промени като организация, но те започват изобщо с цялостна промяна и реформа в здравната система. Трябва да се започне с болниците, организиране на доболничната помощ. Разбира се, изключително важни са комуникацията и логистиката за качествената болнична помощ. Смятам, че 440 болници, които имаме на територията на страната, трябва да бъдат организирани по много по-добър начин, за да бъдат ефективни. Не може да се очаква във всяка една малка болница да има отделения за всичко и специалисти по всичко. Просто една страна като България няма капацитета да има толкова много специалисти и толкова много апаратура, за да бъде всяка една от тези болници на европейско ниво. Промените ще бъдат много радикални и затова трябват много воля и много време. Здравната система в последните години е вкарана във формата на един узаконен бизнес“.
„Когато говорим за ковид, трябва да се знае, че този тип ваксинации не са стандартният тип ваксини, при които има много противопоказания, що се отнася най-вече до алергично болните. Този тип ваксини по-скоро не влияят на този статус, освен ако човек не е алергичен към някои от компонентите на ваксините. Ясно е, че постоянно се събират нови данни и докато все още подписваме този документ за информирано съгласие, ние даваме съгласието си да бъдем имунизирани с ваксина, която не е на 100% сертифицирана. Именно в този аспект хората трябва да бъдат загрижени от това, което имат като здравословно състояние и да се консултират много внимателно с личния си лекар. Няма противопоказания, що се отнася до някои много масови заболявания, каквито са диабет, автоимунните болести и алергиите. Така че по отношение на това по-скоро няма противопоказания. Важното нещо, за което е големият дебат, е дали и как трябва да бъдат имунизирани хора, прекарали заболяването. В общия случай по-скоро не е проблем те да бъдат ваксинирани. Но също така в общия случай тези хора нямат нужда от имунизация. Те са защитени. Би следвало това да бъде въпрос на личен избор. В рядък случай човек с много силна реакция срещу вируса би могъл да получи усложнения, но това е по-скоро рядък случай. Позицията на нашата партия е, че ваксинацията при всички случаи трябва да бъде доброволна и информирана. Гражданите трябва да знаят максимално много за ваксините, за техния здравен статус, за да изберат дали да бъдат ваксинирани, или не“, добави проф. Чорбанов.
Той допълни, че се надява максимално бързо тестовете за антитела да бъдат въведени като критерий за зелен сертификат.
„Надявам се това да стане с няколко вида тестове. Например Т-клетъчният имунитет, който е един много по-значещ и определящ. При него ограничението е, че е доста по-скъп от този за антитела. Но при една национална програма и закупуване на съответните тестове в голямо количество цената би им паднала драстично. Но за целта трябва да бъдат обединени всички лаборатории, които могат да извършват тези тестове. Това ще даде възможност на много повече хора да се възползват. Защото в момента здравният сертификат ограничава огромния брой хора за много дейности. А в случай че тези тестове бъдат узаконени, всички, прекарали или срещнали се с вируса, ще могат да продължат да живеят в една, нека я наречем, нормалност. Тук идва и протестът на хората, които не могат да докажат по никакъв начин, че са контактували с вируса. Не са и имунизирани официално, но са здрави. Всъщност редовият гражданин задава точно този въпрос. Когато гражданите са здрави и нямат симптоми, защо и те трябва да бъдат ограничени? Този философски въпрос предстои да бъде разрешен в доста дебати“, завърши професор Андрей Чорбанов.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

RELATED ARTICLES

Most Popular