Monday, May 6, 2024
HomeНовиниБългарияЗдравният министър и Мутафчийски са първите ваксинирани българи

Здравният министър и Мутафчийски са първите ваксинирани българи

Навръх Стефановден започна имунизационната кампания срещу COVID-19 на територията на цялата страна.

Първата ваксинация в България вече е факт. Здравният министър Костадин Ангелов беше ваксиниран точно в 9.59 ч сутринта  в болница „Св. Анна“ в София.
Следващите ваксинирани бяха патриаршеският епископ Тихон, директорът на „Пирогов“ проф.Асен Балтов, както и директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.
„Точно на днешния ден по стара християнска традиция, затваряме годината. Намираме се във война, но дойде нашето оръжие и то е в тези малки флакони. То ще ни върне прегръдката и целувката с нашите деца и близки“. Това заяви генерал Венцислав Мутафчийски, малко преди да бъде ваксиниран срещу коронавирус във Военно медицинска академия. Днес там ще бъдат имунизирани близо 100 души – лекари, сестри и санитари.

На свой ред здравният министър Костадин Ангелов каза, че няма търпение да се види с баща си, без страх, че може да го зарази.
„Спасението, което очаквахме, е тук. Вярвам, че скоро ще започнем да надделяваме над COVID19. Нямам търпение да се видя със 70­ – годишния си баща и да знам, че няма опасност да го заразя“, заяви министър Ангелов минути, след като бе ваксиниран.

В София, Пловдив и други големи градове също започна имунизацията с първата доза ваксини, която пристигна на 26-ти декември. На първия етап то ще обхване лекари, сестри и санитари на първа линия. Втората доза ваксини ще пристигне през януари.

„Искам да изразя благодарност към усилията, които са положени досега, както и на всички, които направиха възможно тази ваксина да достигне до нас“. Това заяви патриаршеския викарий епископ Тихон, който също беше ваксиниран.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов коментира и факта, че ваксините са транспортирани в камиони за пренасяне на кренвирши. „Видях какво става в социалните мрежи. Търсенето на акцент в тази посока не е приемливо. България не е единствената държава, в която транспортирането се случва с частни компании. В САЩ това се случва с компания за пренасяне на риба тон. В Канада – с бусове на сладолед. Благодаря на българските производители, че осигуриха такава логистика да се случи този процес. Очаквам протегнатата ръка и на други производители, за да бъде успешна борбата срещу вируса“, заяви още здравния министър.

 

„Изключително много вярвам на науката и тази ваксина ще ни позволи да живеем свободно. Надявам се всички да постъпят като нас и да се ваксинират“, заяви проф. Асен Балтов, директор на „Пирогов“. Балтов е преболедувал коронавирус, но независимо от това, смята че ваксина трябва да се сложи и на тези, които са го изкарали. В „Пирогов“ днес ще се ваксинират 40 медици, докторите и сестрите от реанимациите, както и от отделението „Уши, нос, гърло“, които са в непрестанен контакт със заразени. В следващите дни ще бъдат ваксинирани още около 100 души, а общо изявилите желание до момента са 1000, заяви още проф. Балтов.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular