Monday, May 6, 2024
HomeРегионБлагоевградВаксината срещу Ковид-19 пристигна в Благоевград и Перник

Ваксината срещу Ковид-19 пристигна в Благоевград и Перник

Първите партиди ваксини срещу коронавирус на компаниите Пфайзер/Бионтех пристигнаха в Благоевград и Перник. Очаква се с тях да бъдат имунизирани около 300 души в двете области.

В Благоевград ваксината бе приета от д-р Веселка Мончева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция.

„Официално ваксинацията стартира на 28 декември в 10,00 ч в Благоевградско“, каза директорът на РЗИ д-р Калоян Калоянов. По думите му първите 200 дози са преназначени за медицинския персонал, хората които са на първа линия в борбата срещу епидемията. „През последните дни новите случаи на Ковид 19 в областта са малко, надявам се постепенно нещата да затихнат и с новата ваксина, която идва и с имунизациите да се спре пандемията“, допълни д-р Калоянов.

20 флакона от ваксината бяха доставени в Перник. Те ще стигнат за 100 пациенти. Пратката бе приета от Здравка Пейчева, инспектор в дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция. Имунизацията в Перник ще стартира на 28 декември с медиците от първа линия. Ваксините ще бъдат разпределени в МБАЛ „Рахила Ангелова“, Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести, Центъра за спешна и неотложна медицинска помощ, Медицински център „Свети Георги“ и РЗИ.

Припомняме, че първите 9750 дози от ваксината срещу COVID-19 на Пфайзер/Бионтех пристигнаха в България рано сутринта в събота. Те са достатъчни за близо 5000 души, тъй като ваксината се поставя два пъти в интервал от 21 дни. Имунизацията започна в неделя, като първите градове, където се случи това са София, Пловдив и Бургас. Здравният министър проф. Костадин Ангелов е първият българин, който се ваксинира.

От понеделник имунизирането срещу Ковид-19 ще стартира и в останалата част от страната.

RELATED ARTICLES

Most Popular