Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниСвятЗеленски поиска от Г-7 далекобойни ракети, модерни танкове, артилерийски установки, снаряди и...

Зеленски поиска от Г-7 далекобойни ракети, модерни танкове, артилерийски установки, снаряди и 2 млрд. куб. м газ

Украинският президент Володимир Зеленски  призова страните от Групата на седемте (Г-7) да помогнат на правителството му да се снабди с допълнителни два милиарда кубически метра природен газ и да му доставят модерни танкове, артилерийски установки и снаряди, както и оръжия с голям обсег на действие, предава Ройтерс, цитирана от БТА.

Говорейки по видеовръзка на дистанционната конференция на Г-7, чийто домакин е Германия, Зеленски също така призова Русия да направи “съществена” стъпка към дипломатическо разрешаване на войната в Украйна и предложи Москва да изтегли войските си до Коледа.

“Ако Русия извърши изтегляне на своите сили от Украйна, тогава тя ще осигури и надеждно прекратяване на военните действия”, каза украинският президент. “Не виждам причина, поради която Русия да не направи това сега – за Коледа.”, каза още той.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че не изключва възможността за снабдяване на Украйна с оръжейни системи с по-голям обсег на действие, ако Русия продължи да атакува украински цивилни обекти, предава БНР.

Украинските искания за ракетни системи, които потенциално могат да поразяват цели на много километри отвъд руската граница, досега срещат съпротива от Запада в опит да се избегне по-нататъшна ескалация на конфликта на фона на предупрежденията от Москва.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular