Monday, May 6, 2024
HomeНовиниСвятЗеленски покани китайския президент да посети Киев

Зеленски покани китайския президент да посети Киев

Седмица след знаковата визита на китайския лидер Си Дзинпин в Москва, Зеленски отправи покана към него да посети Украйна.

“Готови сме за разговор с Пекин. Преди имахме добри отношения, но след началото на войната те бяха прекъснати”. Това заяви Володимир Зеленски в интервю за “Асошиейтед Прес”. Според него, решението на Владимир Путин да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, е знак, че не е получил желания резултат от срещата си с китайския лидер.

В руската столица Си разясни плана от 12 точки за “мирно решаване на украинската криза”, но не обяви предоставяне на военна помощ за Москва, каквито очаквания имаше преди срещата. Зеленски не уточни какво би искал да обсъди с китайския лидер, но за пореден път подчерта, че единственият вариант за мирни преговори, е руските войски да се изтеглят от украинската територия. Според украинския лидер, потенциална победа на Русия в Бахмут, би ѝ дала възможност да поставя неприемливи условия на Киев.

Володимир Зеленски заяви, че страната му е длъжна да не допуска значителна руска победа в Бахмут или друг ключов град. Според него, ако това стане, Москва ще може да го използва като аргумент да поставя неприемливи за Киев условия за прекратяване на войната./БНТ

RELATED ARTICLES

Most Popular