Wednesday, May 1, 2024
HomeНовиниБългарияИван Гешев: Няма начин Баневи да получат условни присъди

Иван Гешев: Няма начин Баневи да получат условни присъди

Считам, че станахме свидетели на добрата работа на прокуратурата относно Баневи. Но дали те ще бъдат осъдени, това вече ще реши съдът. Те са обвинени за 5 различни престъпления, така че няма как да получат условни присъди. Могат да бъдат оправдани или да бъдат осъдени ефективно, но не и условно – просто това е непозволено по закон. Това обясни в студиото на Нова телевизия заместник главният прокурор Иван Гешев.

„Семейство Баневи са привлечени за участие и ръководене на организирана престъпна група, за данъчни престъпления, държане на боеприпаси, пране на пари и длъжностни присвоявания”, уточни той.

„В сметката на господин Банев са констатирани 1 миллиард лева в банка в Швейцария”, разкри Гешев и допълни, че има вероятност Баневи да упражнят натиск върху свидетели, ако бъде взета мярка за неотклонение, различна от „задържане под стража”.

„Те са способни на това, просто такъв им е профилът. Както споменах, в сметката им има над 1 милиард лева, което означава, че тези пари могат да отидат в нечия друга сметка. Не е в интерес на разследването да ви разкрия кои свидетели са били разпитани дотук, но мога да ви кажа, че става дума за доста хора”, каза зам.-прокурорът.

„Дали майката на господин Банев е виновна, или невинна, отново ще определи съдът, но ние имаме съответните доказателства”, добави Гешев.

„Причината сега да заловим семейство Баневи е, защото прокуратурата разполага с доказателства. Това е лесният отговор. Честният отговор е, защото структурите ни израснаха във времето. Това е истината. Освен това във всички доклади действията на специализираната прокуратура са оценени положително”, коментира още той.

За задържания в Турция Димитър Желязков-Митьо Очите Гешев обяви, че е допусната екстрадиция на турския съд. Сега следва процедура – решение на Външно министерство и в крайна сметка на президента Ердоган.

„Решението дали да са с белезници не е отговорност на прокуратурата, а на следствения арест”, отговори накрая Гешев на въпрос защо Десислава Иванчева е в съда с белезници, а Баневи без.

„Във френския съд Баневи бяха с белезници”, посочи зам.-прокурорът.

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular