Friday, May 3, 2024
HomeАктуално от днесИгнор на ФК "Скопие"! Орлетата в контрола с Марек

Игнор на ФК “Скопие”! Орлетата в контрола с Марек

“Пирин Ултрас” надделяха при вземането на решение за провеждането на контрола с ФК “Скопие”. Феновете на “орлетата”  излязоха с категорична позиция за отмяна на мач със отбора на Република Северна Македония , заради “ширещата се омраза към България, българщината и хората с българско самосъзнание” в съседната ни държава. В своя декларация те настояха за вето, санкци и пълен игнор,  докато “не се научат да ни уважават”. Реакцията им доведе до преразглеждане на решението за провеждане на контрола и промяна в програмата на Пирин (Благоевград). Така се стигна до мач с лидера в Югозападната трета футболна лига Марек (Дупница) на стадион „Христо Ботев“ в сряда.

Пресаташето на клуба от Благоевград Йордан Грозданов каза, че отмяната е свързана с “политическото напрежение, което възникна в последните дни в двете страни и най-вече в Република Северна Македония“.

Основната причина контролата с ФК Скопие да бъде отменена е свързана със сигурността и с цел да се избегнат евентуални ексцесии и провокации, свързани със съперника, който благоевградският тим щеше да посрещне на стадион „Христо Ботев“, посочи още Грозданов.

От клуба коментираха, че не позицията на феновете е причина контролната среща да бъде отменена, но „беше потвърждение на нашето решение“.

„Всички знаем какво се случи, това предизвика настроение и в нашите привърженици, които ние, разбира се, много уважаваме, уважаваме и тяхното мнение и те малко или много са коректив за нас при вземането на решения. Не винаги, но в определени моменти се вслушваме и в тяхното виждане“, каза Грозданов.

„За щастие колегите от Република Северна Македония ни разбраха, влязоха в положение и така успяхме бързо да реагираме и да организираме мач с Марек“, каза още пресаташето на Пирин (Благоевград). От клуба благодариха на отбора от Дупница за това, че са се отзовали на поканата, с което контролата се осъществи.

Пирин спечели с 4:1 контролата с Марек, която се проведе на стадион „Христо Ботев“. Срещата започна с очакван натиск на футболистите на домакините. В 26-ата минута Иван Тасев обърна перфектно фланга на атаката към Дмитро Семенив, който намери с ниско подаване Красимир Станоев и ударът на капитана се отклони в тялото на защитника на гостите Румен Сандев, за да попадне в мрежата. Две минути по-късно Красимир Станоев стреля силно, насочвайки топката под гредата, но вратарят Костадин Костадинов спаси с акробатичен плонж. Минута по-късно Христофор Хубчев стреля с глава след центриране отдясно. В 38-ата минута Борис Тютюков стреля по диагонала, но вратарят спаси. В 40-ата минута Мартин Смоленски стреля фронтално срещу вратата, но право в ръцете на вратаря. Минута преди края на полувремето Иван Тасев бе изведен на добра позиция, но ударът му срещна страничната греда.

През втората част на срещата наставниците на двата отбора извършиха поетапно смени, пускайки в игра футболистите от резервната скамейка. Старши треньорът на Марек Танчо Калпаков даде шанс на почти всички юноши от клуба, което, естествено, даде отражение на качеството на играта. В същия момент отборът на Пирин разполагаше с по-класни смени и продължиха да диктуват темпото на играта. В 58-ата минута Владимир Медвед се възползва от недобре избита топка от защитата на Марек и с плътен удар с десния крак изпрати топката в горния ъгъл за 2:0. В 72-ата минута Добромир Панчеревски намали разликата в резултата с нисък диагонален шут, след като бе изведен от Георги Божилов срещу вратаря Кирев. В 78-тата минута резултатът стана 3:1 с попадение на Любомир Тодоров, който засече топката във вратата отблизо. В 85-ата минута Илкер Будинов се включи отдясно и прати топката във вратата с нисък диагонален удар за 4:1. В 89-ата минута Димитър Тонев стреля опасно по земя, но вратарят изби в корнер. В 90-ата Александър Дюлгеров стреля с глава, но не успя да се разпише.

От клубното ръководство на Пирин благодариха на гостите за това, че се отзоваха на поканата, въпреки малкото време за реакция. Неофициален дебют за „орлетата“ направи новото попълнение Димитър Тонев.

След мача наставникът на Марек Танчо Калпаков сподели: „Срещата се игра на много хубав терен. Очаквано домакините бяха по-инициативни и имаха игрово предимство. Мачът се игра в нашата половина, но футболистите на Пирин не можаха да създадат 100%-тови голови положения. Всичко това бе до отбелязването на първия гол, до когато бяхме по-свежи на терена. Този гол ни отбелязаха в 26-та минута чрез Станоев. Имаше още няколко опити за стрелба, но вратарят ни Костадин Костадинов бе на висота. До края на полувремето имахме няколко епизодични атаки, но без някаква опасност. През втората част дадох шанс за игра на юношите от клуба. Домакините продължиха да доминират. В 58-ма минута избита топка от нашата защита попадна у техния нападател Владимир Медвед, който навлезе навътре и стреля фронтално за 2:0. Постепенно играта се поизравни и именно през този период вкарахме хубав гол. Това стана в 72-ра минута, когато вратарят ни Костадин Костадинов хвърли топката бързо напред, новопривлеченият футболист Георги Божилов, който направи неофициален дебют, напредна с топката, видя свободния Добромир Панчаревски, той нахлу в наказателното поле на домакините и със силен шут по земята намали на 2:1. Третият гол в нашата врата стана след неразбирателство между вратаря и защитата. Четвъртият гол на благоевградчани бе реализиран при атака на новопривлечения от Лудогорец футболист Илкер Будинов, който отдясно под малък ъгъл направи резултата 4:1. Заслужена победа за домакините. Все пак Пирин е отбор в Ефбет лига и разполага с далеч по-класни футболисти. В този мач дадох шанс за игра на всички играчи, без контузените Милен Иванов и Димитър Илиев. Следващият ни контролен мач ще бъде в събота срещу отбора на Рилски спортист  (Самоков). В зависимост от времето срещата ще е играе или в Самоков, или в Сапарева баня”.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular