Saturday, May 11, 2024
HomeРегионКюстендилИгрохорците на Васко Василев от Кюстендил вдигнаха Гран при на Балканския шампионат...

Игрохорците на Васко Василев от Кюстендил вдигнаха Гран при на Балканския шампионат по фолклор

Истински фурор сътвори Младежкият танцов състав към Представителен фолклорен ансамбъл „Родолюбие”-Кюстендил на 7-ия балкански шампионат по фолклор „Еврофолк-Жива вода” в Хисаря. Младите игрохорци с ръководител Васил Василев разлюляха сцената на читалището в курортния град с три танца и обраха наградите и овациите на публиката. Съставът бе отличен с грамоти за лауреати и диплом за балкански шампион по фолклор за 2018-а. Талантливите родолюбци грабнаха златото във 2-ра възрастова група със северняшкия танц „Полъх от Дунава”. С „Игри от Пирина” и „Знеполска сюита” от Пиринския и Шопския регион 3-та възрастова група също бе отличена със златен медал.

Трета възрастова група и хореографът Васил Василев с поредното отличие

Двете групи участваха в танцовото изкуство с обработен фолклор. Освен медалите и многобройните грамоти кюстендилската група получи и номинация “Орфей”, която дава право за участие в класирането за Grand Prix.

“Всичко мина много хубаво. За съжаление лошото време попречи да се играе на открито и сцената на читалище “Иван Вазов 1904” ни приюти. Конкуренцията никак не беше малка, тъй като това е международен фестивал и се дават награди в различни категории. На сцената от “Родолюбие” се представиха 35 деца в две възрастови групи. Втора на възраст до 15 години и трета от 16 до 19 г.

МТС „Родолюбие”-Кюстендил на 7-ия балкански шампионат по фолклор „Евро фолк-Жива вода” в Хисаря

Взехме участие в танцовото изкуство с обработен фолклор, като 2-ра възрастова група представи един танц – „Полъх от Дунава” от Северняшката област. Трета възрастова група се представиха с два танца – „Игри от Пирина” и „Знеполска сюита”. Това са нови танци, но децата просто бяха великолепни, като и двете възрастови групи взеха първо място и златен медал. Получихме и Гран при за цялостно представяне. Ние взехме общо 9 грамоти, като едната от тях е препоръка за целия ансамбъл от организаторите да се представим на Световния шампионат по фолклор, който ще е в Несебър и Слънчев бряг. Това за нас е огромно признание и, разбира се, задължение да продължаваме все така напред”, сподели хореографът Васил Василев.

RELATED ARTICLES

Most Popular