Sunday, May 12, 2024
HomeРегионБлагоевградИзборен съспенс! Методи Байкушев успя да се пребори за победа в Благоевград

Изборен съспенс! Методи Байкушев успя да се пребори за победа в Благоевград

След изборна драма и напрежение до последните секунди Методи Байкушев (ПП-ДБ) спечели изборите в Благоевград.

Според данните от екзитполовете на “Маркет ЛИНКС” той получава 51.5% от гласовете, а опонентът му Илко Стоянов – 45.6%.

И двата щаба, включително двамата кандидати, следяха видеонаблюдението и броенето на бюлетините в избирателните секции.

При първоначалните данни от екзитполовете на “Маркет ЛИНКС” Стоянов запазваше кметския пост, като имаше малка преднина пред Байкушев.

Данните на “Галъп интернешънъл” също сочат, че кандидатът на ПП-ДБ печели изборите на втори тур в Благоевград, като за него са гласували 49,5% от благоевградчани, а за кандидат- кметът на ГЕРБ са гласували 48.1%.

“Откриват се грешки, има на места в протоколите ненанесени мои резултати, но тепърва ще установим на какво се дължи това и къде е грешката. За момента преднината е такава, че не очаквам да има изненади. Докато не се предаде последния протокол, ще бъда тук”, каза Байкушев.

“Нека видим окончателните резултати, вярвам, че ще победя с повече от 1%. Днес видяхме може би най-мащабния в новата ни история опит за натиск от страна на общинска администрация в Благоевград, т.нар. Инспекторат, който цял ден обикаляше секциите, срещаше се със съмнителни лица и се опитваше да всее страх и смут в гражданите на Благоевград”, каза Методи Байкушев в изборното студио на БНТ веднага след като станаха ясни първите резултати от балотажа.

Избирателната активност в областния център на Пиринско бе 41.8%.

Методи Байкушев направи изключително добра и стройна предизборна кампания. Той разчиташе до голяма степен на отправяне на послания през фейсбук, заснемане на видеа, показващи нередностите в Благоевград и представяше решения, които би могъл да реализира при спечелването на изборите. Байкушев проведе десетки срещи с представители на различни браншове, свързани с производството, търговията, образователния сектор и др.

Той успя да спечели вота на природозащитниците, на пазителите на парк „Бачиново“ и на всички, които настояваха за запазване на автентичния му вид.

Още преди спечелването на изборите, М.Байкушев влезе в не една битка със досегашния кмет на Благоевград Илко Стоянов, като публично отстояваше различни каузи и граждански инициативи.

Припомняме, че изборите за общински съветници в Благоевград се оспорват в съда. Жалбата беше подадена от Антония Сивикова, кандидат за общински съветник от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“.

В нея са наведени доводи за извършена неправилна преценка на действителните и недействителните гласове, както и неправилно и незаконосъобразно отчитане на преференциалния вот на жалбоподателя. Твърди се, че над 75 % от обработените протоколи на СИК, на които се е позовала ОИК, за да обяви изборния резултат, са сгрешени.

Ако съдът се произнесе в полза на жалбата, следва изборите за общински съветници на територията на общината да бъдат касирани и да се проведат отново

В общинския съвет влязоха 16 формации.

RELATED ARTICLES

Most Popular