Monday, May 6, 2024
HomeАктуално от днесИзборите за президент ще бъдат на 14 ноември

Изборите за президент ще бъдат на 14 ноември

Народното събрание реши изборите за президент и вицепрезидент да се проведат на 14 ноември. Решението беше внесено от Виктория Василева от “Има такъв народ” и беше одобрено без обсъждания.

“За” гласуваха 152 депутати, 25 се въздържаха, а никой не гласува “Против”, предаде БТА.

Два дни по-рано политическите сили в парламента постигнаха съгласие, че най-подходящите дати за президентските избори са 14 ноември и 21 ноември, ако има втори тур.

Президентът Румен Радев обяви още в началото на годината, че ще поиска от избирателите втори мандат заедно с вицепрезидентката Илияна Йотова. Те спечелиха изборите през 2016 г., които се състояха на 6 и 13 ноември.

Три от шестте политически сили в Народното събрание изразиха подкрепа за втория мандат на Радев – това са “Има такъв народ”, БСП и “Изправи се.БГ! Ние идваме!”. Очаква се ГЕРБ и “Демократична България” да издигнат свои кандидати.

Очаква се президентът да насрочи и избори за Народно събрание. БСП не получи подкрепа за третия мандат за съставяне на правителство и трябва да го върне на президента. Социалистите не бързат да го правят с обяснението, че трябва да дадат още време на този парламент, за да приеме актуализацията на бюджета.

RELATED ARTICLES

Most Popular