Monday, May 6, 2024
HomeРегионБлагоевградИзбраха майка на близнаци за ритуала на Бабинден в Симитли

Избраха майка на близнаци за ритуала на Бабинден в Симитли

Майки, баби, лекари, акушери и гости които празнуваха заедно Бабинден в ресторант „Пирин“ в Симитли, като бяха посрещнати от красиви момичета в народни носии с питка и мед. Традицията бе възстановена след прекъсването заради ковид пандемията.

На дълги трапези и веселба се събраха семейства на бебета, родени през 2020, 2021 и 2022 година от община Симитли. Поздрав към всички празнуващи изказаха „бебетата“, родени в периода 2012-2018 г.В празничната програма взеха участие и децата от мажоретен състав към НЧ „Св. Климент Охридски – 1922“ – град Симитли с ръководител Калинка Марянска. За още повече емоции, организаторите от община Симитли предизвикаха младите майки и баби да вземат участие в конкурс в три категории: сладкиши, баници и погачи. Трудно бе за журито да прецени най-доброто кулинарно изкушение, тъй като всички изглеждаха съблазнително вкусни и добре изглеждащи. Общия брой на родените деца в община Симитли през изминалата 2022 година са 116, от тях 65 момчета и 51 момичета.

От които 52 са от град Симитли, 23 – село Крупник, 15 бебета от село Черниче, 4 в село Брежани, 4 в село Полето, 1 бебенце в село Полена и 14 в село Долно Осеново. И тази година майка на близнаци – Ина Милчова, пресъздаде ритуала по поливане заедно с д-р Крилчева. Милото тържество бе уважено от кмета на община Симитли Апостол Апостолов, заедно с общинското ръководство, председателя на местния парламент Вилимир Александров, кметовете на населени места в общината, директора на СУ Симитли Таня Янкова, както и  лекарите, които се грижат за децата ни след раждането им, а именно д-р Апостолова и д-р Крилчева.

RELATED ARTICLES

Most Popular