Friday, May 3, 2024
HomeНовиниБългарияИзведоха Петър Харалампиев с белезници от сградата на ДАБЧ 

Изведоха Петър Харалампиев с белезници от сградата на ДАБЧ 

Преди минути от сградата на Държавната агенция за българите в чужбина бе изведен мъж с белезници, предаде репортер на Novini.bg.

Малко преди това служители на Специализираната прокуратура изнесоха два компютъра и пликове с документи. Повече от пет часа вече продължава акцията на компетентните органи в ДАБЧ. Все още няма официално потвърждение на информацията, че сред задържаните е и шефът на агенцията Петър Харалампиев.

Спецпрокуратурата работи по сигнал за издаване на фалшиви документи за български произход на лица с чуждестранен произход, който е получен преди около 4 месеца. Следствени действия се извършват още в Кюстендил и Плевен, като там също има претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на образувано досъдебно производство за извършени престъпления. В София служителите на ДАБГ не се допускат до работните им места, докато тече проверката.

ВМРО се разграничи от шефа на ДАБЧ Петър Харалампиев

Петър Харалампиев

От ВМРО подкрепят работата на разследващите по случая с акцията на Спецпрокуратурата в Държавната агенция за българите в чужбина и последвалите арести на лица заради съмнения в участие в корупционни схеми.

Те настояват за всички лица, които са виновни, да получат възможно най-тежките наказания.

От ВМРО подчертават, че тяхната политика винаги е била в подкрепа на това всеки етнически българин, независимо от това къде живее, да има право да получи българско гражданство.

“Ако някой служител си е позволил да злоупотребява със служебното си положение и да нарушава правилата за работа на агенцията и законите на страната, той трябва да понесе последиците за това”, категорични са от организацията.

По думите им председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев не е член на нито една от партиите в коалицията, а лидер на гражданското движение “БГ патриот”.

Припомняме, около председателя на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев се разгоря скандал, след като стана публично известна негова снимка, на която той е с тениска с надпис Wehrmacht – името на въоръжените сили на Нацистка Германия по времето на Адолф Хитлер.

Тогава Харалампиев бе защитен от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. Държавната агенция за българите в чужбина е на пряко подчинение на Валери Симеонов, но в Министерския съвет е известно, че Петър Харалампиев е назначен и предложен от самия Красимир Каракачанов.

Спецпрокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина. Следователи обискират адреси в София, Кюстендил и Плевен в рамките на операция срещу корупция.

По неофициална информация сред задържаните са председателят на ДАБЧ Петър Харалмпиев и още 30 души.

news.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular