Thursday, May 2, 2024
HomeРегионПетричИзвестният съдия по борба Людмил Кандиларов каза „СБОГОМ” на международния тепих

Известният съдия по борба Людмил Кандиларов каза „СБОГОМ” на международния тепих

Известният съдия по борба Людмил Кандиларов навърши 60 години. Спортната си кариера започва още като ученик в ІV клас при прочутия треньор Васил Алексов-Бате Васко от Тополница, тогава наставник на СКБ „Беласица”. Става многократен окръжен и републикански шампион. На международния турнир ”Кольо Фичето” спечелва купата за най-добър и най-техничен състезател. След това облича фланелката на столичния „Левски”, където престоява три години. Като войник се бори в отбора на „Славия” при известния треньор Желязко Димитров-Жеката. Там печели медали от различни
републикански първенства и турнири. На 23-годишна възраст прекратява активна състезателна дейност като борец и се насочва към съдийството.

Арбитър е на много първенства и турнири до навършване на 60-годишна възраст. Юбилярят се съгласи да отговори на зададените му въпроси от „Вяра”, като не пропусна да изрази и мнението си за отлагането на Олимпиадата в Токио.-Как прие новината за отлагането на Олимпийските игри с една година?
-Лично аз не приех новината със задоволство, също и колегите, с които разговарях. Известно е, че за да се подготвиш за такъв голям международен форум на планетата, трябва да дадеш максимума от себе си и във  върхова форма да се явиш на тепиха, за да оправдаеш вложения личен и на треньорите труд и да защитиш родината си по най-достойния начин. Много лишения, диета за сваляне на килограми, и накрая всичко отива напразно. Но нека не забравяме, че най-ценното нещо за нас, хората, е здравето. Истинско чудо ни намери с пандемията около коронавируса.  Заради Ковид-19 отпаднаха квалификациите в Будапеща за спечелване на квоти за олимпийските игри. Отпаднаха и първия международен турнир за момчета в Гълъбово, традиционният турнир за кадети ”Динко Петров” в Стара Загора, републиканските първенства за момчета в Петрич и за юноши и девойки в Бургас. За да оцелеем, трябва да спазваме указанията на висшестоящите инстанции и централния
оперативен щаб.
-Какъв е критерият, за да бъдеш определен за арбитър на международни състезания?
-Председателят на съдийската комисия на БФБ дава своето мнение и оценка пред международната колегия на световната федерация и така се стига до определяне имената на колегите, номинирани за участия в такива международни форуми.
-Спомняш ли си в какви международни първенства и турнира си участвал?
-Гордея се, че бях определен за арбитър на европейски и световни първенства за различни възрастови групи в Унгария, Полша, Румъния, Азербайджан, Франция, Иран, Италия, Катар и други. Бях главен съдия на Олимпийските игри по борба за глухи, както и на световно първенство за глухи.
-Къде беше оценен най-високо?
-В Дагестан и Азербайджан ми бе връчена златната значка на световната федерация-бившата ФИЛА.
-Вече навърши 60 години. Какво следва оттук нататък?
-Казвам сбогом на международния тепих и ще чакам назначения само за състезания в страната. Най-важното е да съм жив и здрав. Пожелавам на всички мои колеги и възпитаници да извървят моя път в областта на спорта и да постигнат успехите, които аз имам.

Ташко СУЛЬОТОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular