Friday, May 3, 2024
HomeРегионБанскоИзискване за задължителен PCR тест на влизащите у нас гърци внесе смут...

Изискване за задължителен PCR тест на влизащите у нас гърци внесе смут сред хотелиерите в Югозапада

  • Пандемията в Европа пряко влияе на резервациите, ситуацията е динамична, заяви секретарят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Зорка Томбакиева

  • Хотелиерът Янка Рахова: Българските студенти в последно време намаляха, разчитаме на гърците по Коледа

Смут в туристическия бранш предизвика информацията за изискване на задължителен PCR тест от всички гръцки граждани, които влизат у нас, включително и ваксинираните. Евентуалното влизане в сила на допълнителните ограничителни мерки спрямо туристи от южната ни съседка вдигна на крак представители на туристическия бранш в Югозапада. Те обявиха, че обмислят стачни действия, като коментираха, че заради затегнатите противоепидемични мерки по границата и непрестанните неясноти от страна на институциите гърците масово анулират резервациите си от хотелите в Югозападна Българи.
„Започна поредица от анулации. Тази събота трябваше да имаме две гръцки групи, които анулираха. В понеделник предстои още една група, която със сигурност ще бъде анулирана“, разказа пред БНТ собственичката на хотел в Сандански Карамфилка Христова.
От Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в южния град изпратиха отворено писмо до президента, премиера и някои от служебните министри, в което настояват за преразглеждане на изискването за PCR тест за гръцките граждани. След спешна среща при служебния министър на туризма Стела Балтова от бизнеса са получили уверение, че изискването за PCR тест за ваксинираните гръцки туристи ще бъде обсъдено отново в следващите дни.
В неделя по обяд се оказа, че въпросното изискване ще отпадне, или най-точно казано – така и няма да бъде въведено официално. Секретарят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Зорка Тумбакиева обясни моментното положение:
„Към момента не сме предприели стачни действия. Бяхме решили, че ще участваме заедно с колегите от Сандански. Все пак изчаквахме с надеждата, че това изискване ще отпадне. Такава е и последната информация. Всъщност то така и не бе официализирано, но се говореше, че на гръцките граждани ще им трябва PCR тест за влизане в страната ни. Продължаваме да изчакваме и в зависимост от официалното решение ще реагираме“, коментира пред „Вяра“ Зорка Томбакиева.
Тя допълни, че за предстоящия празник на студентите в Банско има резервации, но те не са толкова много, колкото са били преди пандемията от COVID-19.
„За 8 декември има резервации, но не е като през минали години. За Нова година имаше доста запитвания и много резервации. Един малък процент от тях обаче започват да отпадат предвид това, което се случва с пандемията в Европа. В момента положението е много динамично и всичко се случва в последния момент. Не можем да кажем, че сме абсолютно пълни или пък че нямаме резервации. Едни отпадат, но идват нови. Затова не можем да кажем нищо категорично“, завърши секретарят на Съюза на туристическия бизнес в Банско.
Липса на интерес от страна на туристите отчита и един от хотелиерите в Банско с най-дългогодишен опит – Янка Рахова. Тя също е чула за евентуалното изискване, но както повечето си колеги, не беше напълно сигурна дали ще има такова решение.
„Имахме доста запитвания от гръцки туристи. Най-напред беше за студентския празник през декември. Но след тези запитвания не последваха потвърждения на самите резервации. После чух, че гърците са отменили част от рестрикциите, но не и нашите власти. Именно поради тази причина чувам от колегите, че ще се протестира, защото се получава разминаване между решенията в Гърция и решенията в България. Всички се надявахме през декември да живнат нещата, но за съжаление явно няма да се получи по този начин. Мога да кажа, че в Банско процентът на българските туристи е доста по-малък в сравнение с чуждите. Те не могат да запълнят тази ниша на чужденците, на които разчитаме. Българските студенти в последно време намаляха. Не знам дали е заради рестрикциите, или поради цените, но няма голямо търсене за студентския празник. За Коледа почти няма търсене от български граждани, при нас си е традиционен семеен празник. Точно затова разчитахме на гърците, които по традиция идват за Коледа, посещават и църквата. Те също имат финансови затруднения и не знам какво ще стане в крайна сметка. Изобщо всеки говори оптимистично, че се надява нещата да се оправят. Аз обаче не виждам такава перспектива в скоро време. Като се сравни търсенето през миналите години, сега имаме само запитвания за Нова година, но не и толкова резервации“, коментира Рахова, която ръководи собствения си хотел в Банско.

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular