Friday, May 3, 2024
HomeРегионКюстендилИзобилие от стотици сортове череши, богати вешала, Къща на занаятите, девойки в...

Изобилие от стотици сортове череши, богати вешала, Къща на занаятите, девойки в носии украсиха 12-ото издание на Празника на черешата в Кюстендил

  • Това събитие е сред най-големите овощарски празници в страната и неслучайно в Кюстендил е ситуиран и Институт по земеделие, каза по време на откриването зам.-министър Лозана Василева

  • НЧ “Просвета 1920” – село Граница отново показа най-едрата череша плод – 36 см, най-атрактивното вешало накичи НЧ „Спасовица 2008“ – Николичевци, наградата за най-оригинално пано грабна НЧ „Славчо Темкин 1911“ – Драговищица, второто място бе за НЧ „Светлина 1913“ – Раждавица, най-красивият черешов щанд бе на НЧ „Отец Паисий 1928“ – Багренци

 

За 12-а поредна година Празникът на черешата в Кюстендил събра хиляди хора, които изпълниха центъра на областния град, който се бе превърнал в красива картина, излязла изпод четката на Майстора. Пространството около централния площад „Велбъжд“ беше преобразено с различни картини от череши, невероятни вешела и пъстри щандове, които оцветяваха над близо 70-те подредени щендера.

Най-атрактивното вешало на читалището в Николичевци

Тридневната културна проява за поредна година се превърна в едно от най-посещаваните събития, като тази година стартира с римски боеве, лечебни обреди и огнени ритуали в местността Хисарлъка.

Проектът на сдружение „Дебют” – „Античността оживява на Хисарлъка“, въвлече 50 младежи от Кюстендил като сценаристи, актьори, сценични работници, дизайнери и театрални мениджъри в изследване и съхраняване на културното наследство и представянето му пред широка публика чрез театър. След 10 месеца ежеседмични занимания младежите представиха спектакъла пред стотици зрители, които окупираха крепостта „Хисарлъка”, един от символите на града.

Зам.-министърът на замеделието д-р Лозана Василева, кметът Петър Паунов и официалните гости

За поредна година кюстендилци и гостите на града останаха очаровани от атрактивните щандове, с които се представиха читалища, кметства, клубове, организации, училища и детски градини, украсени с красиви вешала. Чаровни девойки с народни носии допълваха пъстрата и цветна обстановка и представиха едни от най-добрите сортове, отглеждани в Института по земеделие в града. Научният институт показа на празника над 70 сорта череши, които бяха подредени на изложбените маси, а директорът на Института по земеделие доцент д-р Илияна Кришкова изнесе интересни факти за всеки един сорт.

Празника на черешата, който се организира от община Кюстендил и Института по земеделие, уважиха Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит, Адрианополският епископ Евлогий – игумен на Рилската света обител, Петър Паунов – кмет на община Кюстендил, д-р Лозана Василева, зам.-министър на земеделието, храните и горите, Н.Пр. г-н Дун Сяодзюн, посланик на Китайската народна република в Република България, народният представител Кирил Калфин, председателят на ОбС-Кюстендил Михаела Крумова и областният управител Виктор Янев.

12-ото издание на Празника на черешата в Кюстендил преобрази центъра на града.

„За мен е особена радост и чест в днешния прекрасен празничен ден да бъда заедно с вас и да ви поздравя по случай този прекрасен празник. Празник, който е благодарението, празник, който е на вашето трудолюбие. Пожелавам ви здраве, благоденствие, мир и любов. Нека вашият труд да бъде благословен и оценен. Да бъде от Бога благословен и закрилян, за да може да се радвате и да се наслаждавате на онова, което сте произвели”, с тези думи се обърна към присъстващите Белоградчишкият епископ Поликарп.

Зам.-министър Лозана Василева откри Празника на черешата в Кюстендил. Тя посочи, че това събитие е сред най-големите овощарски празници в страната и неслучайно в Кюстендил е ситуиран и Институтът по земеделие, в който се изпитват и създават нови сортове, по-устойчиви и по-плодоносни.

Момичетата и момчетата от „Античността оживява на Хисарлъка“

„Страната ни има потенциал да бъде един от водещите производители и износители на череши, основно за европейския пазар. За това благоприятстват климатичните условия, географското разположение и селекцията на сортове череши – това са предпоставки да бъдем един добър производител. Именно затова и Кюстендил може да се похвали с една добра реколта от череши. По оперативни данни тази година площите за реколтиране са над 16 хил. дка. През изминалата година в района на Кюстендил са произведени над 6200 тона, 35% от тях са били за прясна консумация, а останалите са били за преработка. Черешопроизводството е широко застъпено в Кюстендил. Това традиционно производство е и приоритетен сектор в Програмата за развитие на селските райони. В областта общо от 135 проекта, финансирани по програмата, 77 са в сектора на производството и преработката на череши. Това са близо 20 млн. лева средства, постъпили в земеделските производители от областта. В работата на Министерството на земеделието, храните и горите залагаме на съхраняване и развитието на традиционните сектори в страната, включително овощаропроизводството и производството на череши”, каза Лозана Василева. Тя допълни, че за първи път тази година на Празника на черешата участие взема и Националната селска мрежа, партньор на министерството в диалога и комуникацията с всички заинтересовани страни по прилагане на Програмата за развитие на селските райони. По време на посещението си д-р Лозана Василева разгледа и изложба базар на череши и черешови произведения.

86-годишният кошничар Димчо Занев е една от атракциите на празника, като в изградената Къща на занаятите самоукият майстор показва сръчност и умения при изработката на кошници.

По традиция на Празника на черешата се раздават и няколко награди. За втора поредна година НЧ “Просвета 1920” в село Граница спечелиха конкурса за най-едра череша, като журито премери 35,5 см череша. Читалищата в Николичевци “Спасовица 2008” и Коняво “Светлина 1922” бяха отличени от журито с най- атрактивните вешала.

Наградата за най-оригинално пано грабна НЧ „Славчо Темкин 1911“ – Драговищица, второто място бе за НЧ „Светлина 1913“ –  Раждавица.

Шест бяха наградените за най-красив черешов щанд, като първото място бе за НЧ „Отец Паисий 1928“ – с. Багренци. Другите, отличени в тази категория, са НЧ „Пробуда 1919“ – с. Копиловци, НЧ „Искра 1935“ – с. Нови чифлик, НЧ „Светлина 1871“ – с. Соволяно, НЧ „Христо Ботев 1955“ – с. Лелинци и НЧ „Христо Ботев 1925“ – с. Горановци.

Професор д-р Илияна Кришкова, доц. д-р Екатерина Керемидарска, Евгени Серафимов, Анелия Русакова и Виолет Вьорлер бяха хората от журито, които обиколиха всичките щандове на 12-ото издание на Празника на черешата в Кюстендил.

Празникът продължи с концерт в съботната вечер на площад „Велбъжд“ с хитовите изпълнения на четирите талантливи момичета от 4Magic и една от най-обичаните български групи – „Диана Експрес”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular