Monday, May 6, 2024
HomeНовиниБългарияИзхвърлят домашни кучета от Монтана в София

Изхвърлят домашни кучета от Монтана в София

В София продължава изхвърлянето на домашни кучета от други общини. При последния случай се оказало, че намерено животно в район „Витоша“ всъщност е с регистрация в област Монтана. Това съобщи директорът на „Екоравновесие“ Веселин Асенов, който отчете работата на общинското предприятие през февруари.

По думите му на ден се подават по два-три сигнала за изоставени кучета. „Тревожното е, че подобни случаи се наблюдават в целия град, а не само в крайните квартали. Малките кученца не са играчки и всеки един от нас трябва да има своето отношение, грижа и отговорност както към своя домашен любимец, така и към неговото поколение“, коментира председателят на екокомисията към Столичния общински съвет Лорита Радева. Директорът на „Екоравновесие“ призова гражданите да подават сигнали при изхвърляне на кучета както на 112, така и в предприятието, за да бъдат прибирани своевременно и да не се допуска образуването на глутници.

През изминалия месец 70 от кучетата, настанени в приютите на „Екоравновесие”, са намерили своя нов дом. Заловените кучета от екипи на предприятието за февруари са общо 311, като 259 от тях са кастрирани. Доброволно от собствениците, поради невъзможност да се грижат за домашните си любимци, за настаняване в приют са предадени 10 кучета. Продължава и кастрация на дворни песове в крайните райони на София. През февруари са кастрирани 36 дворни кучета. „През пролетта ще възобновим инициативите по осиновителската кампания „Осиновявай, не купувай”, която провеждаме заедно с доброволци. С началото на пролетта ще стартира и ежегодната кампания за безплатна кастрация, регистрация, обезпаразитяване, ваксиниране и поставяне на микрочип на дворни кучета“, каза Асенов.

 

 

Източник: monitor.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular