Friday, May 3, 2024
HomeОбществоКултураИльо войвода оживя в 3D образ

Ильо войвода оживя в 3D образ

  • Дарението за музея в Кюстендил е на сдружение „Хайдути”

  • Носията е направена от пловдивския майстор Иван Тонев- Гърбача. Цървулите са на над 150 години

 

Музеят в Кюстендил получи реконструирана носия на Дядо Ильо войвода. Облеклото на последния хайдутин е възстановено на база стари снимки от периода 1867 и 1869 година, които великият кюстендилски войвода е направил в студиото на Карастоянов в Белград, и бе облечено върху 3D образ на Ильо войвода.

Директорът на Регионалния исторически музей в Кюстендил Валентин Дебочички прие дарението в двора на културната институция от Сдружение „Хайдути“ от Пловдив, като им връчи свидетелство за дарение от РИМ-Кюстендил.

 

Носията включва интерия, елек, риза, потури,

 

тозлуци, фустанела и аксесоари за оръжията – тасми и ремъци, силяхлък пояс и други. Дошлите родолюбци на събитието видяха и много различни оръжия от този период.

“Въз основа на тези снимки е пресъздадена носията, реконструиран е и оръжейникът. Смятаме, че патриотичното възпитание, което е част от процеса на развитието на личността, трябва да започне още в семейството, в детските години, да мине през детските градини и училищата, след което да продължи напред. Всичко това, което ние правим, го правим за идните поколения, защото живеем в едно такова време, в което народ, който не си познава историята, е като дърво без корен.

 

Ние обичаме и се гордеем с нашите корени

 

и затова искаме да предадем частица от нашата история на тези поколения, които идват след нас“, каза Иван Тонев, член на Управителния съвет на Сдружение “Хайдути”, който е направил реконструираната носия.

Той уточни, че наличната носия на Ильо Марков, експонирана в едноименната къща музей в Кюстендил, е отпреди 40 години, но тя не кореспондира в прав текст с това, което е на снимките. „Затова решихме да я реконструираме и по този начин човекът, дал кръвта и живота си за нашата свобода, ще бъде уважен“, каза Тонев и допълни, че реконструкцията на носията е отнела близо месец работа по възстановките, акцентът при хайдутите е било оръжието -балканското оръжие, а цървулите, които са към носията, са на над 150 години.

Сдружение “Хайдути” наброява около 30 членове, а стремежът е членството в сдружението да бъде осъзната потребност и чувство за мисия на всеки един – убеденост, познаване на историята, хайдушкото облекло и принадлежности.

“Занимаваме се с различни дейности, като една от най-разпространените е изнасяне на открити уроци в училищата. Това, което виждаме при децата, трябва да кажа, че съм изключително впечатлен от интереса, който децата проявяват. Познавайки Спайдърмен и Батман, като започнем да им говорим за Дядо Ильо, за Петко войвода и за другите по-малко известни наши хайдути и войводи, те действително проявяват голям интерес и това ни изпълва с оптимизъм за работата ни занапред. Освен това издаваме за трета поредна година Хайдушки календар с професионални снимки. Отделно от това е заснет филм, който се казва „Смътни времена“, той е историческо-документален и е във финалната си фаза. Ще бъде представен официално съвсем скоро.

 

Той пресъздава т.нар. Кърджалийски времена

(1790-1820 г.). След тези времена започва истинското Възраждане, борбата за църковна независимост, започват и националноосвободителните борби, започва и замогването материалното и утвърждаването им като народ на Балканите”, сподели Тихомир Стоев, член на сдружението.

От своя страна директорът на кюстендилския музей изрази благодарност за направеното дарение и припомни, че още през месец януари по инициатива на сдружението е дошла идеята да бъде направена максимално автентична, точна възстановка на носията на бележития Ильо Марков. По искане на дарителите реконструираната носия ще бъде изложена в къщата музей, носеща името на Дядо Ильо в Кюстендил. Валентин Дебочички бе категоричен, че това е началото на обновяването на експозицията в къщата музей на Дядо Ильо войвода.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular