Friday, May 3, 2024
HomeНовиниСвятИма арестуван заради взрива в "Манчестър Арена", властите евакуираха търговски център в...

Има арестуван заради взрива в “Манчестър Арена”, властите евакуираха търговски център в града

Атентаторът самоубиец – 23-годишен британски гражданин

Мъжът, който стои зад самоубийствената атака в Манчестър, е искал да предизвика „максимална касапница“. Арестуван е 23-годишен мъж във връзка с атентата.

Британската полиция съобщи в Туитър, че е арестувала 23-годишен мъж в южната част на Манчестър във връзка терористичното нападение. Арестът е извършен едва няколко часа след като камикадзе се взриви, загинаха 22 души, а ранените са 119.

Установена е и самоличността на терориста, извършил касапницата в “Манчестър арена”, който се взриви предната вечер в края на концерт в Манчестър и уби 22 души, много от тях деца, съобщава “CBS News”. Според източници на медията, става дума за 23-годишния британски гражданин Салман Абеди.  По данни на телевизията, терористът е внесъл адската машина в концертната зала в раница. Полицията продължава да разследва дали не става дума за по-голяма терористична клетка. “Ислямска държава” пое отговорност и заплаши с нови атаки. Полицията е извършила и нови арести – един в Уоли Рейндж и един във Фалоуфийлд, където е бил контролираният взрив.

Тереза Мей пред официалната си резиденция на “Даунинг стрийт” 10  добави, че атентаторът е извършил нападението сам, но още не е ясно дали е получил помощ за подготвянето му.

“Знаем, че терорист, действащ сам, е задействал взривно устройство на един от изходите на концертната зала. Той е избрал целенасочено мястото и часа, за да причини максимален брой жертви, след които много деца и юноши”, заяви Мей и осъди “ужасяващото и безмилостно терористично нападение”.

Атентаторът е загинал при задействането на взривното устройство, съобщи по-рано полицията.

Междувременно полицията в Манчестър е извършила контролиран взрив на адрес във „Фалоуфийлд“, южно от центъра на града, в рамките на разследването на атентата, съобщава Ройтерс. Засега не е ясно дали става дума за неутрализирането на подозрителен предмет или за взрив с цел достъп на полицаите до сградата. Органите на реда са арестували и мъж в търговския център “Арндейл”, но задържането му вероятно не е свързано с извършеното снощи кърваво нападение.

Фотограф на Ройтерс съобщи от мястото на събитието, че много хора бягат от търговския център.

Полицията в Манчестър разследва “инцидент” в търговския център “Арндейл”, каза неин служител от мястото на събитието. Вече има един арестуван.

Пътниците от полет на британската авиокомпания “Върджин атлантик”, който трябваше да излети от международното летище на Дубай за лондонското “Хийтроу”, бяха евакуирани поради заплаха за сигурността.

Редица страни от САЩ до Япония и Сингапур обмислят затягане на мерките за сигурност при големи спортни и други развлекателни събития след атентата в Манчестър.

Първата идентифицирана жертва на терористичното нападение в “Манчестър Арена” е 18-годишно девойче. Казва се Джорджина Каландър, пише “Дейли мейл”. Преди две години, когато е била на 16, Джорджина се е запознала с изпълнителката и дори се е фотографирала с нея и е пуснала снимката в социална мрежа.

Ден преди концерта момичето написало в Туитър на Ариана Гранде: “Толкова се вълнувам, че ще те видя утре”.

Джорджина е издъхнала в болница, пояснява британският всекидневник “Ивнинг Стандарт”, цитирайки неин приятел. С нея през цялото време е била майка й.

Вчера сутринта приятелката на мъртвата девойка Лиана е написала в Туитър: “Почивай в мир, Джина. Обичам те невероятно много. Много съм щастлива, че се срещнахме и че съм те познавала.”

В късния следобед вчера се потвърди, че 8-годишната Сафи-Роуз, която е в неизвестност от предната вечер, е загинала при атентата, предава „Манчестър ивнинг нюз“. Сафи е била на концерта на Ариана Гранде с майка си и сестра си, когато е избухнала експлозията. Крис Ъптън, директорът на училището, където е учила тя, заяви: “Новината за смъртта на Сафи е ужасяваща и дойде като шок за всички нас. Изказваме нашите най-дълбоки съболезнования на всички близки и приятели на детето. Мисълта, че някой може да излезе на концерт и да не се върне у дома, е сърцераздирателна.” “Сафи е просто едно красиво малко момиче във всеки един смисъл на думата. Тя беше обичана от всички и ще бъде запомнена с толота и доброта. Тя беше тихо и скромно дете с творчески усет”, допълва той. “Нашият фокус в момента е да помагаме на ученици и служители да се справят с тази шокираща новина”, казва още той.

RELATED ARTICLES

Most Popular