Имена на българи се появиха в списък с врагове на Украйна

Имена на българи влязоха в списък с врагове на Украйна, публикуван в украинския сайт „Миротворец”. Сред тях са заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин, политологът професор Иво Христов журналистите Велислава Дърева, Диляна Гайтанджиева и др.

БСП настояват за категорична позиция на правителството и службите по казауса. От „Възраждане” пък обявиха, че ще сезират прокуратурата.

„Ще сезираме прокуратурата. Ще изпратим писмо и до ДАНС, защото е изключително важно веднага да разберем дали агенти планират убийството на някой от списъка в сайта на „Миротворец”, заяви Ангел Георгиев от „Възраждане”.

„Не се страхувам, по-скоро съм разочарован и учуден от това, че в продължение вече на 2-3 дни българската държава не предприема нищо”, заяви Вигенин.

„Външната комисия възложи на зам.-министър Шекерлетова. Говорих и с Габриел да проучат и, доколкото знам, тя вече е говорила с украинската посланичка”, каза лидерът на ГЕРБ и председател на Комисията по външна политика Бойко Борисов.

Официална позиция дойде и от посолството на Украйна у нас. Дипломатическата служба подчертава, че информацията в сайта „Миротворец“ се попълва от отворени източници, които се използват за научно-изследователски, творчески и журналистически цели.

Мисията на Украйна подчертава, че дейността на обществената организация „Миротворец“ по никакъв начин не е свързана с работата на държавните институции и не отразява официалната политика на украинската държава.

Случаят стана известен във вторник, когато председателят на “Възраждане” Костадин Костадинов говори по казуса от парламентарната трибуна. „Миналата седмица стана ясно, че пореден българин е включен в един много зловещ списък. Той не е за корумпирани политици, а на хора, които имат различно мнение. Списък на хора за премахване. Списък в един сайт, който носи циничното име „Миротворец“. Една страница, която формално претендира да е украинска, но е регистрирана във Вирджиния, САЩ. Имената периодично се обновяват, като се добавят нови и се премахват стари. Премахват се, защото физически са премахнати. Иначе казано – убиват се хора от въпросния списък. Миналата седмица в него беше включен поредният българин. В конкретния случай става дума за българска журналистка – Диляна Гайтанджиева, една от малкото останали представителки на независимата българска журналистика. Тя далеч не е единственият наш сънародник, включен в този престъпен сайт“, посочи Костадинов.

Той подчерта, че на сайта присъстват и имена на американски граждани, сред които и Хенри Кисинджър.

„Защо няма официална реакция от страна на българската държава все още? Защо никой не зададе въпрос на президента на Украйна Зеленски, когато беше тук? Ние щяхме да му зададем този въпрос. Не го доведоха в НС, иначе щяхме да го питаме. Защо никой от нашите управници не постави въпроса в ЕС или ЕК? Нали имаме партньори и съюзници?“, запита лидерът на „Възраждане“. /НОВА