Friday, May 3, 2024
HomeАктуално от днесИмен ден отбелязва архимандрит Никанор, игумен на Гигинския манастир

Имен ден отбелязва архимандрит Никанор, игумен на Гигинския манастир

Българската православна църква почита светите апостоли и дякони Прохор, Никанор, Тимон и Пармен. На този ден игуменът на Гигинския манастир – архимандрит Никанор, чества своя имен ден.

През целия ден духовникът получаваше поздравления от вярващи от близо и далеч. “Честито тезоименство! Много благодатни плодове и поводи за радост да ти дарува Господ по молитвите на първите Си дякони, отче! За много и благословени години!”, гласяха част от пожеланията.

Св. апостоли и дякони Прохор, Никанор, Тимон и Пармен бяха почетени с църковна служба в манастира „Св. св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян“ в село Гигинци.

Тези св. апостоли от 70-те били избрани за дякони на Йерусалим със Стефан, Фипип и Николай, когато в обществото възникнало някакво недоволство от начина, по който тогава били раздавани всекидневните дажби в йерусалимската църква. Там било поверено да раздават помощи на нуждаещите се. Освен това те деятелно се занимавали с проповядване на Словото Божие и почти всички умрели от мъченическа смърт.

RELATED ARTICLES

Most Popular