Monday, May 6, 2024
HomeРегионБанскоИмотите в Боровец са по-желани от Банско

Имотите в Боровец са по-желани от Банско

Боровец държи най-високите цени, търсенето в планинските курорти  е както от българи, така и от чужденци

Боровец е най-скъп, но и най-предпочитан сред планинските курорти. Това показва анализът на една от големите агенции в областта на недвижимите имоти. “Бългериън пропъртис”. Средната цена там за 2022 г. е 850 евро/кв.м. (спрямо 770 евро/кв.м. година по-рано). През последното тримесечие на 2022 г. бяха достигнати най-високите нива – 960 евро/кв.м., което представлява 26% ръст на годишна база. Средната покупна цена на апартаментите в Боровец е нараснала от 48 300 евро през 2021 г. до 60 500 евро през 2022 г. През последното тримесечие на 2022 г. средната цена на купените жилища в курорта достигна върхови нива от почти 68 хил. евро.

Средната цена на имотите в Банско за 2022 г. е 555 евро/кв.м., като през последното тримесечие на годината компанията отчита средна цена 685 евро/кв.м. Средната цена на купените апартаменти достигна близо 50 хил. евро. Това са най-високите цени от 2010 г. насам.

Търсенето на имоти в курортите е както от българи, така и от чужденци. Основни дестинации за чужденците продължават да бъдат Банско и Слънчев бряг, докато в останалите морски и планински курорти купувачите са основно българи.

При ваканционните апартаменти се наблюдава разнообразие от предпочитания както по отношение на типа апартаменти, така и по отношение на ценовия клас и съответно класа на комплексите, наличните екстри и отдалеченост от ски лифтовете и плажа, сочат наблюденията на компанията.

Когато се купуват имоти с цел отдаване под наем, най-предпочитани са едностайни и двустайни апартаменти на топ локации, а когато са с цел лично ползване, превес имат двустайните и тристайните жилища.

В началото на новата година търсенето на ваканционни имоти се запазва на високи нива. Забелязва се лек ръст в предлагането на имоти както на вторичен пазар, така и при новото строителство. При втория сегмент се наблюдава известен рестарт – довършват се много изоставени сгради, проектират се нови. Това постепенно ще доведе до баланс на пазара, но при по-високи цени, тъй като строителната себестойност е повишена, отбелязват от агенцията.

Предимството е, че новите сгради ще отговорят по-добре на изискванията на българските купувачи, а именно таксата поддръжка да е минимална и съпоставима с тази на градските пазари. За да постигнат това, новите проекти ще бъдат за по-малки жилищни сгради без или с минимални допълнителни екстри към тях (озеленяване, детска площадка, контрол на достъпа).

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular