Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниБългарияИнтерконекторът Гърция-България е обща цел и за двете страни

Интерконекторът Гърция-България е обща цел и за двете страни

Това потвърдиха премиерът Кирил Петков и гръцкият му колега Кириакос Мицотакис

Интерконекторът Гърция-България е обща цел и за двете страни. Това стана ясно след срещата на премиера Кирил Петков с гръцкия му колега Кириакос Мицотакис. Той е на първо посещение в България и е първият гост на правителствено равнище на българския премиер след встъпването му в длъжност.
„Беше удоволствие да говоря с министър Мицотакис по много важни регионални теми. Това, което видях, е, че приятелските отношения ще бъдат затвърдени и заедно можем да постигнем повече, особено в секторите обща инфраструктура, енергетика и регионална стабилност за целите Балкани”, заяви Кирил Петков след срещата.
От своя страна Кириакос Мицотакис благодари на Петков за гостоприемството. „Пожелавам му успех на новия пост и го очаквам в Атина. Гръцкото правителство е готово с всички сили да подкрепи новото правителство на България за това ново начало, което е поставено”, каза Мицотакис.
Радвам се да видя как заедно можем да работим за общите ни интереси. Нашите страни са близо от гледна точка на енергийна нужда, но има разлики, от които можем само да спечелим. Има синергии, които заедно можем да оптимизираме. Планът за устойчивост и развитие също може да бъде разгледан и от регионална гледна точка”, посочи Кирил Петков.
„Говорихме главно за стратегическа инфраструктура. Да дадем една по-добра връзка от Александруполис, Бургас, Варна до Костанца. Тази връзка е стратегическа за района”, добави той.
„Има много възможности за развитие на сътрудничеството относно енергийните системи на Гърция и България. ЕС инвестира в свързаност на тези системи и по-конкретно по темите за внос и износ на електроенергия”, посочи гръцкият премиер.
По думите му интерконекторът Гърция-България, който навлиза в последния си етап, е обща цел и за двете страни.
„Говорихме за изграждането на интерконектора, който е в последния си етап. Договорихме се той да бъде завършен възможно най-бързо. Преодолени са някои трудности, които имаше с липсата на материали заради COVID кризата. Ще бъде изготвен точен график и е въпрос на месеци да се довърши”, каза Мицотакис.
„Добросъседството е най-важното, което можем да постигаме в региона. Винаги сме готови да обсъждаме всеки въпрос, който свързва потенциални проблеми в региона, и да намираме най-добрите решения, така че това добросъседство да бъде постигнато дългосрочно”, категоричен бе Петков./НОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular