Friday, May 3, 2024
HomeОживлениеИнтернет на 8611 метра! Покорила К2, Силвия звъннала на семейството си

Интернет на 8611 метра! Покорила К2, Силвия звъннала на семейството си

Петрич посрещна като герой Аздреева, подариха й екип с №3 на Беласица след третия изкачен осемхилядник

 

Никой не може да те накара да се почувстваш по-обичан и ценен от собственото ти семейство и там, където са корените ти. Това написа в профила си във фейсбук Силвия Аздреева.

Поводът – българската алпинистка, която покори осемхилядника К2, бе посрещната като герой и супер звезда в родния си град Петрич.

Хиляди хора се бяха събрали в парка на града, където силно аплодираха появата на Силвия. Кметът Димитър Бръчков връчи на смелата петричанка специално изработена статуетка с форма на покорения от нея трети осемхилядник.

“Първото нещо, което направих на върха, е да развея българското знаме, а след него – да развея флага на родния Петрич”, разказа пред хората първата българка, изкачила К2. „Следващото нещо сигурно ще ви се стори забавно – беше да разбера, че на 8611 м има интернет. И се обадих на моето семейство, за да им кажа: “На върха съм, на върха съм. Качих го!”, допълни още тя.

“Все още не се чувствам добре, физически и психически, от всичко, преживяно там. Тук, в родния си град, се чувствам най-добре. Тук, с моето семейство и моите роднини, ще си почина”, каза още Аздреева.

От сдружение „Млад планинар“ също поздравиха Силвия за успеха, подарявайки персонална карта на инициативата „39 от 39 планински първенци на България“ с посланието да ги покори.

Юбилейна фланелка за 100-годишнината на ОФК „Беласица“ с името на Силвия и отбелязан номер 3 – изкачения в тази година трети връх с височина над 8 000 м. подариха от клуба.

От ОХК „Беласица“ Силвия Аздреева ще има като спомен топка, подписана от състезателите.

Представители на клуб „Бела Екстрийм“, с чиято рекламна фланелка Силвия беше по пътя към К2, уважиха също постижението с персонален подарък, това направиха и от клуб по борба „Беласица – Цар Самуил“. Републиканският шампион, световен и европейски медалист по самбо Димитър Малев подари на Силвия колана, с който е спечелил своите най-високи отличия до момента.

Възпитаниците на Таня Точева от ВС „Сгушена звездица“ поздравиха Силвия с песента „Моят град“, посветена на Петрич.

Дълго време Аздреева, която посвети успеха си на българските жени, раздаваше автографи на малки и големи.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular