Monday, May 6, 2024
HomeНовиниБългарияИнфлацията изяде спестяванията на 27% от българите

Инфлацията изяде спестяванията на 27% от българите

Всеки 5-и взима заем за да покриват разходите си

Инфлацията изяде спестяванията на 27% от българите, показват данните на социологическо изследване, цитирано от БТВ. 21% или всеки пети от анкетираните казват, че им се налага да вземат заеми за да покриват разходите си. Само на 9 на сто от запитаните седмичната заплата им стига за да покриват разходите си, а на други 10% – дори да спестяват.
Според финансовия експерт Мика Зайкова в момента е много трудно на хората да защитят спестяванията си и дори е невъзможно. „Само ръстът на хранителните продукти за година е над 33%, докато на доходите е наполовина, което означава, че

не можем изобщо да настигнем инфлацията“,

обясни тя.
Зайкова цитира свой изчисления на база средна работна заплата, според които семейство с едно дете и двама работещи, за да може да се издържа нормално ще трябва да намери допълнителен доход от 115 лв., а не 66 лв. ,както се твърди. Тя поясни, че за декември миналата година средната работна заплата е била 1676 лв., нетният й еквивалент обаче е 1477 лв. За да се издържа подобно семейство трябват 2945 лв.

Войната в момента е удобна изтривалка за случващото се.

Инфлация има в последните 2 или 3 години и то ускоряваща се. Едновременно Европа е засегната от войната и ембаргото, което се налага на Русия. В САЩ обаче също текат подобни процеси. Инфлацията възникна още преди 3 години. Нашият бюджет има експазионистична политика. 14% ръст на цените на потребител спрямо 2019 г. В същото време заплатите са се увеличили с 35%. Всичко е сбор от много неща. В земеделието, напр. скокът на храните започна от преди няколко години, но сега се намери повод да се вдигнат още. В този сектор има все по-малко заети и там върви процес на индустриализация. Заплащането на земеделците бяха потиснати и се наложи да скочат.
Относно намеренията на правителството за подпомагане на домакинствата заради инфлация Мика Зайкова ги определи като проинфлационни и добави, че бюджетът не е бездънен.

RELATED ARTICLES

Most Popular