Monday, May 6, 2024
HomeОбществоИскрен Красимиров изнесе над 1000 урока по родолюбие: Децата ще направят тази нова...

Искрен Красимиров изнесе над 1000 урока по родолюбие: Децата ще направят тази нова България, за която са мечтали Левски и Ботев

  • Идеята е всеки ден да се сещаш за героите и да ги почиташ

„Не плачи, майко, не тъжи,

че станах ази хайдутин,

хайдутин, майко, бунтовник,

по първо чедо да жалиш!“

та тебе клета оставих“,

това и още много стихове обезсмъртяват великия български революционер и поет Христо Ботев. Но неговото дело продължава да живее и чрез един млад мъж – Искрен Красимиров, който загърбва личния си живот и се отдава на будителска дейност. На двадесет години разбира, че е потомък на четник от Ботевата чета, и в него нещо се заражда. Посява в душата си зрънцето на родовата памет. Тръгва из училищата, читалища, детски градини из целия свят, облечен като Ботев, за да напомни за славните дела на борците ни за свобода и да пробуди у народа родолюбие.

За себе си Искрен казва: По душа съм артист, по призвание съм апостол. Това е и моята професия.

  • Кога усети, че призванието ти е да пробуждаш в народа родолюбието и да разказваш за славните дела на борците ни за свобода? Кое те накара да се превърнеш в един съвременен народен будител?
  • Това се случи на доста късен етап от моя живот. Бях типичният буен младеж, докъм двадесет години. Когато навърших двадесет и една, излязоха едни стари архиви, от които ставаше ясно, че дядото на моя дядо е бил един от Ботевите четници. Тогава изживях един съобразен душевен катарзис. Годината беше 2011-а и започнах да се занимавам сериозно с кино, с филми за героите и за нашата история. 2013 година излезе първият ми филм за Христо Ботев, а 2015-а основах „Незабравимата България“ – моята неправителствена организация. Тя въплъщава в себе си всички мои филми, възстановки, книги и уроци за родолюбие, които правя най-вече за децата.
  • Ти обикаляш из цяла България и по света, за да изнасяш своите уроци по родолюбие. Разкажи повече за тази будителска кампания, която си поел.
  • Вече четири години се занимавам активно с това. Обикалям училищата не само в България, но и по целия свят. Бях на почти всички континенти, където има български общности. Над хиляда училища, читалища, детски градини съм посетил. Над хиляда урока по родолюбие съм изнесъл. Наскоро с моите колеги го смятахме и изчислихме, че става въпрос средно всеки ден изява през годините. Пропътувал съм много километри, разпространявайки каузата ми, и съм докоснал стотици хиляди хора с моите филми за героите. Но най-вече децата са това, което ме мотивира и за което го правя – всекидневния ми досег с тях в училищата.
  • Коя е най-далечната дестинация, която си посетил, за да занесеш частица от България и нейната славна история?
  • Най-далече като километри може би Америка. Бях в Ню Йорк и респективно другия бряг – Лос Анджелис. Но може би най-вълнуващите срещи бяха в Москва и в Израел, където имаше много родолюбиво настроени хора. Много възрастни хора, които плачеха, стискаха ми ръцете и ме прегръщаха. Беше наистина много вълнуващо. Може би в чужбина повече оценяват делото. Аз се учудих от факта, че само в един Лондон има над 15 български училища. Засега съм бил в пет-шест от тях. Аз твърдя, че колкото българи имаме в България, толкова са и в чужбина. Така че тази мечта „България на три морета“ вече не е много актуална, защото България е по целия свят.
  • В днешно време ежедневието ни е много забързано. Всеки мисли за пари, сметки, проблемите са ни обгърнали и сякаш ни задушават. Има ли още останало родолюбие в съвременния човек. Имаме ли време за тази добродетел и да си спомним за героите ни и делото им?
  • В началото, между 2013 и 2015 година, бях концентрирал уроците си в читалища, театри, музеи. Срещите ми бяха по-често с възрастните хора. Видях, че много трудно върви делото сред тази част от обществото, сред тази възрастова група. Когато посещавах старчески домове, беше по-различно. Третата възраст оценяват моето дело, защото самите те са по-близо до онези времена. Но за съжаление моето поколение, именно младите хора между 20 и 40 години, не се интересуват от героите от историята. Ако се интересуват, то често е с цел показност, на 3 март да отидат на Шипка, да развеят флага, да се ударят в гърдите и вече са големите българи и патриоти. Идеята не е тази. Идеята е всеки ден да се сещаш за героите и да ги почиташ. Всеки ден да правиш нещо малко, с което те биха се гордели. Много хора биха ми се разсърдили, но това поколение го изпуснахме. За мен то е едно загубено. Съжалявам за което, но това са фактите. Това ме накара през 2015-а да се обърна към училищата, детските градини и българските неделни училища в чужбина. Осъзнах, че бъдещето е в ръцете на децата и с тях трябва да работя. Концентрирах се върху тях с надеждата, че те ще направят тази нова България, за която са мечтаели и Ботев, и Левски.
  • Как децата приемат твоите уроци? Интересно ли им е да слушат за родните герои? Имат ли място Левски и Ботев в детското съзнание, сред модерните супергерои като Батман, Спайдърмен и други?
  • Точно това казвам на децата по време на нашите срещи на живо. Разбирам, че Батман, Екшънмен са много по-атрактивни от Ботев и Левски, но те са измислени. Не са съществували. Докато нашите герои са истински и те са направили за нас невъобразимо много, като са ни освободили от турското робство. Тези неща трябва да оценяват и да ги носят винаги в сърцето си. Истината е, че между първи и четвърти клас най-много ми се радват. Прегръщат ме, снимат се с мен, защото аз съм облечен като Ботев, с дрехите, характерни за епохата, в която е живял. Не ме пускат да си тръгна дори. При гимназистите също имам голям ефект. Онзи ден бях в едно училище, което посещавам за пореден път, и една от учителките каза: „За пети или шести път сте при нас, обаче децата ви се радват като за първи. Вие им правите някаква магия.“. Аз мисля, че просто нашата история е магична. Затова ще се боря, въпреки трудностите, в името да запазя историята и младото поколение да я знае.
  • Има ли съратници в твоята чета? Има ли кой да ти помага в твоето дело да пробуждаш народа?
  • В същината на делото си съм сам, както е бил Левски. Както някога той е обикалял сам, така сега и аз. Разбира се, имам съратници по места, най-често учители, музейни работници, читалищни дейци, по-будни хора. Интересното е, че са повече жени. За всеки филм, който съм правил, сме били заедно с професионални актьори, които чудесно изградиха образите на Ботев, на Райна Княгиня, но в същината съм сам. В началото бяхме трима-четирима колеги, пътувахме заедно, но с времето те се отказаха. Тази работа е трудна, не го крия. Аз нямам личен автомобил, пътувам с влакове, автобуси, на магаре, на кон ми се случи да пътувам в Родопите дори. Пеша съм вървял от едно село до друго, но си заслужава, когато видиш детските усмивки.
  • Как избираш къде да е следващото ти посещение?
  • Най-често хората се свързват с мен по фейсбук, имейл, телефон и ме канят. Аз откликвам на всяка покана. Бил съм в малки селца в Германия, Испания, където има примерно пет-десет българи, но аз отивам дори само за тях. Пътят не ме плаши, защото всеки човек, привлечен към делото, е важен.
  • Ти си много зает и ангажиран с това, което правиш. Отдал си се изцяло на каузата. Не ти ли пречи това в личен план? Не страда ли твоето лично развитие?
  • Е, разбира се, че страда. Аз съм го загърбил съвсем, наистина. Както и Левски, знаете и той не е имал личен живот. Така сега и аз нямам. Повечето велики наши герои и не само загърбват личния си живот за сметка на народното дело. Аз съм се примирил и посветил на делото. Дай Боже един ден да срещна моята половинка.
  • Има ли в 21-ви век будители, такива като теб? Има ли борци за свобода? Защото сега не сме под физическо робство, но сме подвластни на друг тип зависимост.
  • Аз го наричам съвременно робство. По-горе заговорихме за него. Борбата със сметките, банките, борбата за ежедневното оцеляване. Всичко това е съвременното робство. Времената са трудни и днес посвоему. Питат ме постоянно, където ходя, дали има днес Ботев, Левски? Живи ли са те днес? Някои ме оприличават мен, но аз съм скромен човек и не твърдя такива велики неща за себе си. Аз мисля, че всички ние сме техни последователи. Просто трябва повече да се замислим над това какво правим в ежедневието си и как продължаваме тяхното дело. Те са били хора като нас, от плът и кръв, със своите проблеми.
  • Как се отразява обстановката „Ковид“ върху твоето дело?
  • По време на пандемията, последните шест месеца, се наложи да се преквалифицирам от режисьор и актьор в писател. Написах седем книги, разказващи за всичките ни най-големи герои; Христо Ботев, Левски, Иван Вазов, Захари Стоянов и други. Книгите са повече научен труд. Има малка художествена разработка в тях. Повечето са изследване на живота и делото на тези личности. Разглеждам убийството на Ботев и предателството на Левски. Докато книгите за другите герои разглеждат най-интересните моменти от живота им и са биографични. Предстои издаването на тези мои монографии. Разбира се, имах консултанти в лицето на известните наши историци проф. Пламен Митев и проф. Андрей Пантев.
  • Кога ще бъдат издадени тези книги? Кога ще могат читателите да си ги закупят?
  • Идеята е за Коледа да издадем двете, които са с малко скандалните заглавия „Убий Ботев“ и „Предай Левски“. Това са може би двата въпроса, които силно вълнуват исторически настроените българи. Така че скоро ще получите отговор на тези въпроси.
  • Като за финал на нашия разговор искам да те попитам каква е твоята мечта? Каква е мечтата на един съвременен будител?
  • Повечето си мечти ги сбъднах. Сега имам по-простички. Иска ми се да не затварят училищата, за да не спре моето дело. Иска ми се малко повече да се разбираме ние, българите, помежду си, малко повече да се разбираме и да си вярваме. Това го казвам и в личен план, защото както споменах, аз все още съм сам. Не съм намерил жената, която да разбере моето дело, да го подкрепи. В тези трудни времена бих си пожелал и на себе си, и на всички малко повече любов и разбирателство.

Теди ЕРОТЕЕВА

RELATED ARTICLES

Most Popular