Monday, May 6, 2024
HomeНовиниСвятИталианецът Давид-Мария Сасоли е новият председател на Европарламента

Италианецът Давид-Мария Сасоли е новият председател на Европарламента

Евродепутатите избраха днес на втори тур италианския социалист Давид-Мария Сасоли за председател на институцията с 345 гласа „за“.

Нито един от кандидатите за председател на Европейския парламент не успя да събере необходимите 332 гласа на първи тур, на който кандидатът на социалистите и демократите Давид-Мария Сасоли получи 325 гласа, или 8 по-малко от необходимите за абсолютно мнозинство, съпредседателката на Зелените/Европейски свободен алианс Ска Келер – 133, испанката Сира Рего от Eвропейска обединена левица/Северна зелена левица – 42, Ян Захрадил от групата на Европейските консерватори и реформисти – 162.

Малко преди началото на първия вот четиримата кандидати представиха вижданията си за поста, за който кандидатстват.

По процедура евродепутатите могат да гласуват в три тура, докато един от кандидатите получи абсолютно мнозинство. Ако това не стане, следва четвърти тур, на който се състезават получилите най-много гласове 2-ма кандидати, а за избран се смята този, който е взел най-много гласове.

Сасоли каза при представянето на кандидатурата си:

“Кандидатирам се за председател на Европейския парламент само защото смятам, че Европа ще бъде по-силна само с парламент, който играе по-важна роля. Има сериозни предизвикателства на хоризонта, които ще ни поставят на сериозни изпитания, а те заплашват дори самата идея за ЕС. Ние можем да ги преборим само ако останем единни”.

Вчера около кандидатурите на социалистите се завъртя и името на Сергей Станишев, но по-късно се разбра, че той сам е помолил да не бъде издиган за поста.

Сасоли (63 г.) е член на лявата италианска Демократическа партия, а преди да стане част от нея, работи като журналист. Избран е за евродепутат през 2009 г., а настоящият му мандат в институцията е трети.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular