Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаИ мартениците поскъпнаха, търсенето в Дупница е слабо

И мартениците поскъпнаха, търсенето в Дупница е слабо

Баба Марта вече е в Дупница със своя символ – мартениците, въпреки че календарът все още е във владението на Малък Сечко. Отрупаните маси и стелажи в центъра на града карат минувачите да спрат, да огледат, а някои и да купят мартеници. Изборът е огромен – от традиционните Пижо и Пенда, подкови, украсени с червени и бели конци и четирилистни детелини, венчета от клонки, битови лъжици, също декорирани според вкуса на майсторите, гривнички от усукани прежди и други материали, до мартенички с любими за децата анимационни герои, пана, картички, магнити и други артикули на първомартенска тема.

Не е изненада, че купуващите са значително по-малко от хората, които все още само оглеждат изложеното по щандовете, за да преценят кое е по-красиво, по-подходящо или… да си направят сметка. Очаквано са поскъпнали и мартениците.
„Мартениците, които миналата година съм продавал по 50 ст., сега са 1 лв. Фирмите, от които ние купуваме, им вдигнаха цените”, каза Васко Василев, който е на този пазар от 15 г. На въпросите купуват ли се мартеници и какви са предпочитанията на клиентите, търговецът отговори: „Слаба работа. Хората нямат пари. Има много нови мартеници, изборът е много по-голям от предишни години, но няма търсене. Тези, които купуват, предпочитат най-обикновените и най-евтините мартеници”.
Че пазарът е свит, потвърдиха и други продавачи. Както и няколко клиенти. „Има мартеници уникати. Много красиви, направени собственоръчно. Хората са вложили усилия, материали, а и талант, но 10 лв. за мартеница не мога да дам. Не мога да си го позволя, а има и по-скъпи. Ще взема гривнички на по-прилична цена, които са и по-практични за носене. В крайна сметка важното е да запазим традицията и на 1 март да зарадвам децата и най-близките си”, каза Анета Чавдарова.


„Ще купя от по-евтините мартенички, от тези с усукани кончета и мъниста. Нищо специално”, лаконична бе Таня Ангелова.
Различното за пазара на мартеници на открито в центъра на Дупница тази година е, че щандовете са разположени само в зоната между ГУМ и Джамията. По-висока е и наемната цена на търговските площи, която бе определена миналата година с решение на Общинския съвет. Заетите места засега са по-малко в сравнение с предишни години. „Досега мартеници се продаваха и в района на пощата и банката, но от тази година това не е така. Наемът е 3 лв./кв. м. Издадени са 15 разрешителни за ползване на места в участъка от ГУМ до Джамията”, казаха от общината. Миналата година наемът беше 2,50 лв./кв. м.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular