Friday, May 3, 2024
HomeРегионБлагоевградКазусът с бившите казарми в Благоевград дълбае

Казусът с бившите казарми в Благоевград дълбае

  • РДНСК: Има риск, сградите не са въведени в експлоатация

  • Кметът Илко Стоянов: Парк Македония е общинска собственост, ако някое министерство иска да го вземе, да води съдебни дела

 

Проблемите, свързани със сградите на бившите казарми в Благоевград продължават. В тях тренират представители на спортни клубове в града, като наскоро излезе информация, че достъпът до сградите ще бъде забранен.

Във вторник от областната администрация в Благоевград изпратиха становището си по темата със сградите, които се намират в парк “Македония”. В него се посочва, че с нареждането на ДНСК-София не се ограничава достъпът до сградите, както и не се ограничава допускането на хора до тях. Не се забранява пребиваването на спортните клубове в помещенията, а се указва, че рискът от използването на незаконни сгради е изцяло върху община Благоевград.

„Проверка относно законността на сградите е извършена през 2019 г., като констатацията на РДНСК-Благоевград е, че съществуващите в имота три сгради са незаконно преустроени и следва да се преустанови тяхното ползване. Повторната констатация от извършената проверка от ДНСК- София през месец януари 2023 г. отново отбелязва, че сградите не са въведени в експлоатация и същите не следва да се ползват на законово основание.

В писмото на ДНСК от 18.01.2023 г. се указва на Община Благоевград да не изпълняват строително-монтажни работи до издаване на разрешение за строеж“, пише в становището.

Освен това посочените сгради не представляват спортни обекти по смисъла на общинската наредба, не са включени в списъка на общинските спортни обекти и за тях няма ред и условия за отдаването им под наем или ползване.

В тази връзка областният управител на област Благоевград Стоян Христов призовава всички институции към отговорно поведение, гарантиращо сигурността, опазване живота и здравето на децата на Благоевград.

Не закъсня и реакцията от страна на градоначалника Илко Стоянов. На фейсбук страницата на кметството бе публикувана негова позиция, според която изнесените от областната администрация факти са манипулативни и излагат неистини.

„Във връзка с изложеното в писма от областните управители Николай Шушков и Валери Сарандев, както и зам.-министри и министри от МРРБ, с които се иска да бъде предаден в собственост на държавата парк “Македония”, Община Благоевград неколкократно е заявявала, че имотът е нейна собственост и че е изпълнила всичките си мероприятия, поради което и неколкократно е отказвала да го върне. При такъв спор за собственост е редно претендиращият да потърси правата си в съда – нещо, което прави всеки български гражданин, когато се счита за ощетен. В едно демократично общество държавата е равна на всеки обикновен гражданин или на друга институция. Всяко друго действие, като това, което беше предприето, навява асоциации с тоталитарна държава. Така че, всичките претенции на областен управител, зам.-министри и министри, следва да бъдат отнесени към независимата съдебна власт. Всичко останало е ощетяване на децата на Благоевград!”, смята Илко Стоянов.

Той съветва областния управител, когато цитира документация да я ползва в цялост, а не да цитира произволно избрани неща, извадени от контекста.

„Посочената проверка, извършена през 2019 г., е неотносима към настоящия казус, тъй като с решение на ОбС, взето през м. октомври 2021 и последващи действия, на 15.11.2021 г. ние приключихме процедурата, като бяха изпълнени всички указания на РДНСК. От този момент нататък сградите са напълно законни”.

Според Стоянов изложената в прессъобщението информация, че ДНСК – София не ограничава достъпа до сградите, може да бъде установена документално. Стоянов призовава областния управител към отговорно поведение и към това да не разпространява неистинска информация.

Градоначалникът е категоричен, че в четвъртък от 18.30 часа, ще бъде в парк “Македония”, заедно с гражданите, които ще защитават местната кауза.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular