Saturday, May 4, 2024
HomeБизнесКакви са рисковете при теглене на фирмен кредит за стартиращ бизнес

Какви са рисковете при теглене на фирмен кредит за стартиращ бизнес

За какъвто и заем да става дума, най-важното е да бъдете запознати с условията на договора и с офертите на различните финансови институции. Само така ще изберете най-добрия вариант за вас. Ако става въпрос за теглене на заеми за фирми, трябва да проучите добре рисковете, които крие подобно начинание.

Проверете добре кредитора

Без значение дали имате нужда от големи или от малки суми, винаги трябва да проверявате от кого теглите бизнес кредит. Има риск да попаднете на измамници, които не са регистрирани където трябва и нямат нужните лицензи. Първо е необходимо да проверите дали фирмата притежава лиценз от БНБ и какъв е източникът ѝ на финансиране. Доверявайте се само на надеждни фирми, които са се доказали във времето.

Преценете дали да вземете бизнес кредит от банка или от небанкова институция

За да изберете най-доброто за вас, трябва да сравните различните оферти. Може да избирате между банков кредит и заем от кредитна компания за стартирането на бизнеса. Всичко зависи от това какви са конкретните нужди. Ако сумата е по-малка и ви трябва бързо, защо да не се обърнете към някоя фирма, която предлага бързи кредити? А ако ви е нужна по-голяма сума, която може да почака, теглете банков кредит, който да изплащате за по-голям период от време. Но за да няма опасност от влошаване на финансовата ситуация, трябва да се погрижите и за още неща.

Направете бизнес план и не теглете прекалено голям кредит

Необходимо е да имате бизнес план с много добре подготвена финансова част. По този начин ще знаете какви приблизително ще бъдат разходите и приходите на фирмата. Това ще ви помогне да не правите грешката да теглите бизнес кредит, който е прекалено голям. Необходимо е да сте сигурни, че ще покривате месечните вноски с дохода от бизнеса. В противен случай или ще се наложи рефинансиране, или има риск да не успявате да внасяте парите навреме. Възможно е и да развалите кредитната си история, а едва ли искате това.

Изберете най-добрата оферта, която е подходяща за вашия бизнес

Важно е да проучите всички възможни варианти, оферти и промоции. Вече навсякъде в интернет пространството има леснодостъпна информация относно заеми за фирми и други видове кредити. По този начин ще можете да направите сравнение на различните условия, за да си спестите много пари и проблеми, които могат да възникнат впоследствие. Имайте предвид, че когато лихвите са по-ниски, това не означава, че кредитът е по-евтин. Можете да направите изчисления с калкулаторите, които помагат за онлайн пресмятане на най-важните неща относно кредитите – месечни вноски, период на изплащане и сума за теглене. Освен това, вече има доста фирми, които предлагат помощ и събират оферти вместо вас. Някои от тях дори предлагат услугите си безплатно, защото взимат комисионни от самите фирми.

Прочетете договора внимателно

Преди да подпишете, необходимо е първо да се запознаете с някои важни неща. Например, какъв е лихвеният процент, какви са условията на договора, какви неустойки/наказателни такси може да дължите и в какви случаи, лихвата плаваща ли е или фиксирана и т.н. Трябва да бъдете уверени, че всичко в договора е ясно, че условията са прозрачни и са във ваш интерес. В противен случай, рискувате да имате неприятни изненади, които няма да се отразят добре на старта на вашия бизнес.

Поинтересувайте се не само за лихвата, но и за таксите

Когато става дума за заеми за фирми, задължително трябва да знаете каква ще е лихвата. Но освен това, важно е да се запознаете също с информацията за такси и комисионни. Препоръчително е да си направите и застраховка. Всички тези разходи трябва да бъдат изчислени и за тях да бъде помислено преди да теглите бизнес кредит.

Съществува риск за вашите активи

Ако не успявате да плащате на банката или на кредитора, тогава ще се наложи да предадете активите си. Обезпечавайте заеми срещу активи само тогава, когато сте сигурни, че ще можете да покривате месечните вноски по вашия бизнес кредит. В противен случай, ще загубите част от бизнеса си.

За да избегнете неприятни ситуации, консултирайте се с експерт

За да няма проблеми на по-късен етап, най-добре е да помислите за това още преди да сте изтеглили кредита. За намирането на най-доброто предложение във вашия случай без да има скрита информация, необходимо е да наемете кредитен консултант. При теглене на банков кредит, може да отидете директно на място, в офиса на банката. Ако предпочитате да изтеглите бизнес кредит от кредитна компания, може да говорите с консултант онлайн, да пишете в чат или отново да посетите офис. Всичко зависи от това как предпочитате да комуникирате.

Какво е най-важно да направите преди да изтеглите кредит за бизнеса?

Проучете, планирайте, не бързайте! Стартирането на бизнес не е шега работа, затова трябва да бъдете много внимателни във всяка една стъпка от процеса. Ако си мислите, че на даден етап сте намерили най-добрата оферта, възможно е да грешите. Продължете проучването и може да се намери дори още по-добра!

 

RELATED ARTICLES

Most Popular