Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБлагоевградКак се избива масло от мляко, показаха местни производители на празник в...

Как се избива масло от мляко, показаха местни производители на празник в Симитли

Събитието бе съпътствано от концерт и изложба на кукерски маски

За два дни центърът на Симитли се оживи от първия празник на СНЦ „МИГ Струма – Симитли, Кресна, Струмяни“.

Събитията започнаха с официално откриване на празника. Офис на открито очакваше всички, които се интересуваха, за да получат по-подробна информация за Местната инициативна група и възможностите, които предоставя.

Представени бяха местни производители от трите общини. Богата изложба „Вкусната Струма“ на традиционни ястия, на някои от които направиха демонстрация – приготвянето на качамак и избиването на масло от мляко, бе подредена на площада пред сградата на Общинска администрация-Симитли. Изложбата „Кукерница“ показа кукерски маски, тъй като те са много характерни за община Симитли. Голямо веселие имаше през цялото събитие. Първият ден завърши с фолклорен концерт с участието на местни певчески и танцови състави от трите общини. Участие взеха ЖПГ „Синаница“ и МФГ „Синаница“ към НЧ „Култура – 1932“ – гр. Кресна, ЖПГ към ансамбъл „Мрамор“ – с. Илинденци, ЖПГ към НЧ „Гоце Делчев – 1958“ – с. Черниче, ЖПГ „Детелина“ към НЧ „Св. Климент Охридски – 1922“ – Симитли, МФГ „Веселие“ – Симитли, ДТС „Изворче“ към НЧ „Св. Климент Охридски – 1922“ – Симитли и ансамбъл „Веселие“.

На втория ден от празника се проведе опознавателен тур „По гънките на времето“, където бяха представени забележителностите в общините Симитли, Кресна и Струмяни. В залата на читалището бе проведен и тематичен форум „Възможности за финансиране на иновативни идеи и проекти в сферата на туризма чрез Стратегията за ВОВР на МИГ “Струма – Симитли, Кресна и Струмяни”

На празника бяха поставени и благотворителни кутии, в които се събираха средства в помощ на учителя от ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград Гергана Деренцева, която има нужда от финансова помощ за спешна медицинска интервенция. Здравето й е разклатено от туморно образувание в мозъка със следоперативни усложнения, което налага извършване на нова спешна медицинска интервенция в болница в Турция. Сумата, която се събра от кутиите, поставени на площада в община Симитли, е 2000 лв.

Всеки, който желае и има възможност, може да дари средства под мотото „ЗАЩИТИ ГЕРИ“ по банкова сметка: BG94UBBS88881000968574, Банка ОББ – Благоевград, в BGN.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular