Като от филм на ужасите: какво се случва в китайските затвори

Звучи като сценарий на филм на ужасите: в Китай затворници от етнически и религиозни малцинства стават жертва на принудително изземване на органи. Това става ясно от информация на ООН. Експерти от ООН съобщават, че са получили обезпокоителна информация, “заслужаваща доверие”. Според нея затворници от етнически и религиозни малцинства, излежаващи присъди в китайски затвори, стават жертва на принудително изземване на органи.

Задържани без заповед за арест

“Насилственото изземване на органи в Китай засяга представители на етнически, езикови или религиозни малцинства, каквито има в различни региони на страната. Често те биват задържани без назована причина и без заповед за арест”, се казва в заключение на 12 експерти, разпространено в понеделник, 14 юни.

Работната група на ООН по противодействие на незаконните арести, както и специалният представител на ООН смятат информацията за “особено обезпокоителна”. По данни на експерти от ООН, най-често от затворниците се изземват принудително сърцето, бъбреците, черният дроб, както и очната роговица. А жертви на насилственото изземване на органи са най-често членове на забраненото религиозно движение Фалунгун, уйгури, тибетци, мюсюлмани и християни.

“Китай ще отговори категорично”

Член на китайското представителство в Женева обвини експертите на ООН в клевета. Пекин “ще се защитава срещу тези обвинения и ще им отговори категорично”, подчерта той и добави, че експертите на ООН не притежават “елементарни мислителни способности”. По неговите думи те са станали жертва на антикитайска дезинформационна кампания, водена от сепаратисти и движението Фалунгун./Дойче веле