Friday, May 10, 2024
HomeНовиниСвятКипър гласува на парламентарни избори

Кипър гласува на парламентарни избори

Кипърците днес са пред избирателните урни, за да определят своите представители в парламента за следващите 5 години. Гласуването започна в 7,00 ч. и ще продължи до 18,00 ч., а около 5 часа по-късно се очаква да бъдат обявени крайните резултати.

Изборният ден в Кипър протича гладко, с абсолютен ред и спокойствие, като до 10,00 ч. своето право са упражнили 10.27% от гласоподавателите, съобщи генералният комисар по изборите. Активността е почти същата като на предишните избори през 2016 г.

Президентът Никос Анастасиадис, който даде своя вот тази сутрин, призова гражданите да гласуват и да изберат кой може да гарантира бъдещето на техните деца. Той заяви, че днес е възможност хората да упражнят властта си и да определят законодателите за следващите пет години.

Днешните парламентарни избори са 12-ите от основаването на Република Кипър.

В тях рекорден брой – 658 кандидати, се борят за вота на близо 558 000 избиратели, за да заемат 56-те места в Камарата на представителите. Останалите 24 места в 80-местния парламент са определени от конституцията за избраници на кипърските турци и те остават свободни.

15 партии и коалиции излъчиха свои кандидати, 7 са независимите.

Една от основните битки днес е спорът за първото място между управляващата десноцентристка партия ДИСИ и основната опозициона сила, лявата АКЕЛ.

Отворен остава и сценарият в новия парламент да влязат най-много партии в историята на републиката.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular