Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБлагоевградКалин Анастасов от Благоевград и 100 -тици протестиращи питат: Защо ръководителят на...

Калин Анастасов от Благоевград и 100 -тици протестиращи питат: Защо ръководителят на разкопките не взема категорична позиция за ценността селището и неговото запазване?

Протестиращи благоевградчани се събраха във фейсбук група и атакуваха управляващите със серия въпроси и коментари. “Относно запазване на селището открито при разкопките до с. Покровник има няколко въпроса, които предизвикват тревога, пишат в групата “Ние сме против застрояването на разкопките около Благоевград” Калин Анастасов, Даниел Димов и стотици благоевградчани.

Калин Анастасов

Те искат от специалистите точно отговори, без да заблуждават нито премиера Бойко Борисов, нито тях самите.

Бойко Борисов и Атанас Камбитов на разкопките сред протестиращите вчера.

 

Публикуваме въпросите им дословно:
1. Защо усилено се работи (особено последната седмица) по изграждане на магистралата в непосредствена близост до разкопките? В случай, че се промени трасето, това ще оскъпи допълнително обекта. Свидетели сме на огромно струпване на техника и интензивна работа.
2. Защо ръководителят на разкопките не взема категорична позиция за ценността селището и неговото запазване? В случай, че трасето на магистралата не се промени, всичко това, което до сега е открито ще бъде заличено и ще се преместят само 3-4 ценни разкрития, по неговите думи. Това той твърди без да са окончателно открили целия терен. Хипотетично той предполага, че ценните открития са по-нагоре от терена, върху който сега работят. А, ако не е така? И като се унищожи половината от селището, а другата половина е непосредствено до магистралата това добре ли е? В такъв случай селището вече ще има съвсем друг вид и стойност. Ще се заличи мащабността на откритието.
3. Кои инженери заблуждават Бойко Борисов, че терасата където е футболния комплекс на Ивайло Андонов, е заливаема тераса на р. Струма? Това е пълна глупост и няма никакви проблеми магистралата да слезе долу.
4. Кой и защо премести магистралата в непосредствена близост до с. Покровник? Известно е, че в рамките на 500 м. от магистралите замърсяването на въздуха е най-голямо и тази замърсеност има най-голямо негативно влияние върху бременните жени и малките деца.
5. Защо специалистите, около Борисов, споменават цифри в порядъка на 50-85 милиона, които са необходими за преместване на участък от около 1 км.? Тези дни бяха пубикувани данни, че България строи най-евтините магистрали в Европейския съюз и стойността на километър магистрала е около 2.1 млн. лв.
Надявам се тези въпроси да достигнат до хората, които са ангажирани с опазване на обекта и ще участват в срещата при Борисов в четвъртък, написа Калин Анастасов.

RELATED ARTICLES

Most Popular