Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаКирил Милов и Евелина Николова в Топ 10 на най-добрите борци

Кирил Милов и Евелина Николова в Топ 10 на най-добрите борци

Кирил Милов от Дупница и Евелина Николова от Петрич попаднаха в Топ 10 на най-добрите борци за 2023 година. Това стана ясно по време на годишните награди на Българската федерация по борба.

Родните ни състезатели са спечелили 23 медала във всички възрасти за изминаващата година, като титлите са 4, сребърните отличия са 3, а бронзовите – 16.

„Олимпийската квота засега е една, но съм сигурен, че през следващата година ще има още – заяви президентът на федерацията Христо Маринов на церемония, на която бяха наградени най-добрите състезатели, треньори и клубове през 2023-а. – Най-важни са медалите от олимпиадата.“

Именно Семен Новиков, който спечели олимпийската квота, бе обявен и за най-добър борец у нас за годината. Освен че взе виза за игрите на световното в Белград през септември, той спечели бронз на мондиала и на континента в дебютното си участие за България от началото на сезона. Украинецът с български паспорт стана също шампион на „Никола Петров“ и препаса златния пояс.

Новиков получи наградата си от спортния министър Димитър Илиев.
Всичките ни национали в момента са на лагер на Белмекен и специално дойдоха за награждаването в комплекс “Диана”.

Снимки БФ Борба, Start-Photo.bg

За най-добър треньор на годината бе избран Братан Ценов, селекционер на националния отбор по класическа борба. Негови подгласниц са Петър Касабов, старши треньор на женския национален отбор, и Валентин Ангелов, наставник на мъжкия предстадителен тим по свободна борба.

В комплексното класиране №1 за годината при жените е отборът на „Бургас“. При класиците наградата бе присъдена на ЦСКА, а в свободния стил – на „Берое“ (Стара Загора).
А за съдии №1 на годината бяха определени Елина Васева и Каролина Грозданова, която е от Кюстендил.

По време на тържеството в комплекс „Диана“ бяха наградени юбиляри и рожденицис кръгли годишнини.
Сред тях бе Мирослав Гочев, който чества 50 години. Той е трети в света и втори в Европа, бивш международен съдия олимпийска категория, личен треньор на бронзовата олимпийска медалистка от Петрич Евелина Николова.

Самата Евелина каза след церемонията, че не е доволна от резултатите, които е постигнала през 2023-а година.

“Не съм доволна от представянето си през тази година. Допуснах грешки, които вече сме ги открили и работим над изчистването им, така че моята оценка със сигурност не е добра за отминаващия сезон”, каза тя.

От предстоящата година очаквам да не допускам грешките, които допусках в тази. Първата ми цел е да си спечеля квота за Олимпийските игри в Париж, а втората – да взема златния медал. Това беше единствената причина да продължа след Олимпийските игри в Токио”, добави 30-годишната петричанка.

Сезонът за българската борба ще започне още на 5 януари с държавен шампионат в Стара Загора, а седмица по-късно е първият рейтингов турнир в Загреб (Хърватия).

Следва десятката за 2023 г.

1.Семен Новиков, 3 м ЕП, 3 м СП, квота
2. Едмонд Назарян, 1 м ЕП
3. Юлияна Янева, 1 м ЕП
4. Кирил Милов, 2 м ЕП
5. Микяй Наим, 2 м ЕП
6. Евелина Николова, 3 м ЕП
7. Биляна Дудова, 3 м ЕП
8. Мими Христова, 3 м СП, 1 м ЕП
9. Рамазан Рамазанов, 2 м ЕП, 3 м СП
10. Георги Иванов, 1 м ЕП до 23 г.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular