Friday, May 3, 2024
HomeРегионСанданскиКметът Кирил Котев и световният шампион по борба Ал. Томов аплодираха спартакови...

Кметът Кирил Котев и световният шампион по борба Ал. Томов аплодираха спартакови игри в Склаве, нагледаха и пазара за роби

Спартакови игри и Римски възстановки се проведоха в санданското село Склаве. Над 40 участници от Свищов с ръководител Стефан Проданов потопиха присъстващите в битките на арената по времето на Спартак – водачът на робите.

Костадин Станоев сред публиката

Танцьорки от местното училище ” Братя Миладинови ” представиха сцена за слънцето, водата, огъня, земята и въздуха. Възстановката завърши с огнено шоу. Органиэатор е община Сандански и кметът на село Склаве Павел Пъхнев.

Стефан Проданов, Ал. Томов, Ан. Джамбазки, Зорица Органджиева, Никола Малчев, проф. Кастелов

Официални гости на тържеството бяха кметът Кирил Котев, зам.кметът Зорица Органджиева, проф. Румен Кастелов и Александър Томов – европейски и световен шампион по борба, родом от с.Склаве. Имаше гости от цяла България, а за децата – много изкушения по сергиите, както и спортни забавления.

Публиката

Пазарът бе богат с разнородни стоки, а всички имаха възможност да похапнат вкусна скара с предпочитани питиета.

Окованите роби за продан

До късно вечерта се чуваше хубава македонска музика. По традиция през месец юни в най- голямото село Склаве се прави тридневен панаир, както в миналото. Още през 3 век пр.н.е. римските легионери пристигали тук, по средното течение на река Стримон (р.Струма), където живеело тракийското племе меди, за да купуват здрави, снажни и смели мъже, за роби.

Роска Ноцкова

RELATED ARTICLES

Most Popular