Saturday, May 4, 2024
HomeРегионСанданскиКметът на Белица на първа по рода си среща в Сандански:Мостовете между...

Кметът на Белица на първа по рода си среща в Сандански:Мостовете между кметове на България и РСМ може да бъдат пример за цяла Европа

Градоначалници от двете държави обсъждат трансграничното сътрудничество

 

Кметове на общини от България и Република Северна Македония, попадащи под обхвата на Програмата за трансгранично сътрудничество в периода 2021-2027 г., провеждат работна среща в Сандански.

Форумът се организира от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). В него участват 23 общини от България и 27 общини от югозападната ни съседка.

Към кметовете от двете държави се обърнаха и членовете на УС на НСОРБ Димитър Бръчков – кмет на община Петрич и Радослав Ревански – кмет на община Белица, които са и инициатори на провеждащия се днес форум.

„Да си поставим ясни цели и да начертаем конкретни планове за новия програмен период“ – така Димитър Бръчков определи смисъла на работната среща. Той подчерта, че приоритетите на новата трансгранична програма съвпадат с приоритетите и на двете държави, което предполага градивно партньорство както на местно, така и на национално ниво. Проектите, които изпълняваме съвместно, имат добавена стойност към икономическия, културния и социалния живот на близо 1 млн. жители от двете държави”, допълни той.

„Много е хубаво, когато резултатът значително надскача очакванията“ – така кметът на Белица оцени първата междудържавна среща на местните власти, организирана от НСОРБ. „Като два братски народа можем да си говорим спокойно, имаме близки проблеми и общи очаквания. Този мост между кметове на двете държави, който ние сме изградили, може да бъде пример за Европа. Имаме бъдеще да работим добре и в ЕС.” Радослав Ревански подчерта, че гражданите на двете държави ясно осъзнават необходимостта от по-тесни контакти. „Имаме нужда един от друг. Тази трансгранична програма има шанса да бъде една от първите, които ще скандират и това, да бъде успешна, зависи изцяло от нас“, обърна се той към своите колеги.

„Кметовете и местните власти са мост за партньорство между държавите. Приятелствата, създадени от двете страни на границата, са живи и независимо, че някои кметове са нови, партньорствата продължават“, заяви Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСОРБ. „Заедно ще намерим път за решаване на новите предизвикателства, каквито не ни липсват“, каза още тя при откриването на трансграничния форум.

Такава среща се организира за пръв път, а интересът показва нейната значимост, каза при откриването кметът на Сандански Атанас Стоянов. Тя е възможност да се споделят практики и да се обмени опит от съвместното партньорство на общини от двете страни на границата. Стоянов пожела през следващия период Програмата за трансгранично сътрудничество да е по-ефективна и полезна и допълни, че кметовете могат да са мост между местните общности от двете гранични държави.

В трансграничния форум участва и делегация от Министерството на местното самоуправление на Република Северна Македония, начало с министър Горан Милевски, както и българскияТ министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

В интерес на България и Република Северна Македония е да няма граници, да имаме свързана инфраструктура; кметовете от двете страни на границата да работят заедно; да има търгуващи един с друг бизнеси и културни събития. Тогава всички други проблеми, като езикът на омразата например, ще си отидат. Това заяви премиерът Кирил Петков, който отправи приветствие към участниците в срещата между общините от България и Р Северна Македония, попадащи в обхвата на Програмата за трансгранично сътрудничество в периода 2021-2027 г. Форумът е в Сандански.

„Надявам се, че съвсем скоро ще можем да дадем пътя на Република Северна Македония към Европейския съюз. Влизайки в Европейския съюз, двете страни ще могат да работят заедно без граници и без ограничения“, посочи Петков. Според него, ако икономиките на двете държави работят заедно, тогава по-лесно ще бъдат разрешени и някои от дългосрочните въпроси.

Ако общините започнат да работят заедно, Балканите ще започнат да се развиват, смята Петков. По думите му, колкото една власт е по-близка до гражданите си, толкова по-добре може да представлява техните интереси.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular